27.3.13

Λουκέτο στο εργοστάσιο της Χαλκίδας βάζει η ΑΓΕΤ - Ζήτησε μείωση αποδοχών κατά 5%

Η συνεχιζόμενη για έκτη συνεχόμενη χρονιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας και ειδικά η κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας κτύπησαν και την πόρτα της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής, η οποία ανακοίνωσε χθες το οριστικό κλείσιμο της μονάδας παραγωγής τσιμέντου στη Χαλκίδα. Το νέο λουκέτο έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα αποβιομηχάνισης της ευρύτερης περιοχής, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει χτυπηθεί από το κλείσιμο παραγωγικών μονάδων επιχειρήσεων όπως η ΝΕΟΣΕΤ, η Sato και η Σέλμαν, αφήνοντας χωρίς δουλειά εκατοντάδες εργαζομένους.
Το εργοστάσιο της Χαλκίδας, ένα από τα τρία που διαθέτει στην Ελλάδα ο γαλλικός όμιλος Lafarge, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου στον κόσμο, απασχολούσε μέχρι χθες 236 εργαζομένους έναντι 550 που απασχολούνταν το 2007.
Ηδη από τις αρχές του 2000 το εργοστάσιο έκλεινε συχνά με πρωτοβουλία της διοίκησης και αφού είχαν προηγηθεί απεργιακές και άλλης μορφής κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Το 2004 η διοίκηση του εργοστασίου κήρυξε λοκάουτ κλείνοντας το εργοστάσιο για αρκετές ημέρες έπειτα από κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι οποίοι αντιδρούσαν στις νέες μεθόδους πρόσληψης προσωπικού και απαιτούσαν να έχουν λόγο σε θέματα διοίκησης του εργοστασίου. Δεν είχαν περάσει παρά μόλις δέκα χρόνια από την ιδιωτικοποίηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής από την τότε κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και στις ιδιωτικοποιημένες πρώην κρατικές επιχειρήσεις εξακολουθούσε να επικρατεί το «πνεύμα» του πάλαι ποτέ Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.
Σε ανακοίνωση του 2007 η γαλλική διοίκηση του εργοστασίου της ΑΓΕΤ στη Χαλκίδα υποστήριζε ότι το εκεί εργοστάσιο «χρειάζεται βελτιώσεις σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα και την αποδοτικότητά του προκειμένου να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η κερδοφόρος λειτουργία του».
Εναν χρόνο μετά και όταν άρχισαν να απλώνονται πάνω από την ελληνική οικονομία τα σύννεφα της ύφεσης, τα σχέδια αυτά άρχισαν να ξεθωριάζουν σταδιακά για να εξαφανιστούν τελείως μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του γαλλικού ομίλου.
Στη χθεσινή ανακοίνωση του ομίλου αναφέρεται ότι «στόχος του προγράμματος αναδιάρθρωσης είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ύφεσης στον κατασκευαστικό τομέα, η στήριξη της βιωσιμότητας της εταιρείας και η διασφάλιση των προϋποθέσεων για ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ομίλου, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού».
Η νέα δομή του ομίλου περιλαμβάνει την παραγωγή τσιμέντου από τα δύο εργοστάσια, Βόλου και Μηλακίου Ευβοίας. Η λειτουργία του εργοστασίου της Χαλκίδας, η παραγωγική δραστηριότητα του οποίου βρίσκεται σε αδράνεια από τον Ιούλιο του 2011, παύει οριστικά καθώς το εργοστάσιο της Χαλκίδας υπέστη σοβαρή μείωση πωλήσεων λόγω της συρρίκνωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Αττική, κύρια αγορά του εργοστασίου, κατά 80% από το 2008 έως σήμερα.
Δέσμευση και επιδίωξη της εταιρείας είναι η προσπάθεια εξεύρεσης κάθε δυνατής λύσης που θα περιορίσει τις προσωπικές και κοινωνικές επιπτώσεις από τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου Χαλκίδας στους 236 εργαζομένους, οι οποίοι επηρεάζονται. Με τη νέα δομή η εταιρεία αναμένεται να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες των δύο παραγωγικών μονάδων και της εφοδιαστικής αλυσίδας της ΑΓΕΤ Ηρακλής, να αυξήσει την παραγωγικότητά της κατά 30% και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της. Χθες ο Ομιλος Εταιρειών Ηρακλής ανακοίνωσε και τα αποτελέσματά του για τη χρήση του 2012. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι πωλήσεις ανήλθαν στα 228,16 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2012, μειωμένες κατά 17,8%, σε σύγκριση με 277,51 εκατ. ευρώ το 2011.
Ο όμιλος παρουσίασε το 2012 ζημιές έπειτα από φόρους 76,50 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 36,9% σε σύγκριση με ζημιές έπειτα από φόρους 55,86 εκατ. ευρώ το 2011.
Το εργοστάσιο της Χαλκίδας η ΑΓΕΤ Ηρακλής το εξαγόρασε το 2000 από τα Τσιμέντα Χαλκίδας. Ο Ομιλος Εταιρειών Ηρακλής, μέλος πλέον του γαλλικού ομίλου Lafarge και ένας από τους δύο μεγάλους της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας, αποτελεί μαζί με τον Τιτάνα δύο από τις αρχαιότερες εταιρείες-σύμβολα της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.
Η ΑΓΕΤ Ηρακλής κράτησε την «ελληνικότητά» της μέχρι και το 1992, όταν η τότε κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη την απέσπασε από τον κρατικό ΟΑΕ (η κρατικοποίηση έγινε το 1986, επί ΠΑΣΟΚ) και την πώλησε εν μέσω ισχυρών πολιτικών και συνδικαλιστικών αντιδράσεων στον ιταλικό όμιλο Καλτσεστρούτσι. Η ιταλική εταιρεία αγόρασε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών αντί 124 δισ. δρχ. ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (περίπου 27%) διατήρησε στο χαρτοφυλάκιό της η Εθνική Τράπεζα. Οι Ιταλοί (ένας όμιλος αμφιλεγόμενος για τις επενδυτικές του επιλογές - λίγο αργότερα η μητρική της Καλτσεστρούτσι στην Ιταλία, η Φερούτσι χρεοκόπησε), την πώλησαν το 2000 στον βρετανικό όμιλο Blue Circle
Το 2001 ο όμιλος ΑΓΕΤ περνά στον έλεγχο της Lafarge. Με παρουσία σε 64 χώρες και 65.000 εργαζομένους, η Lafarge είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στα δομικά υλικά, κατέχοντας ηγετικές θέσεις σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς της: τσιμέντο, αδρανή υλικά και έτοιμο σκυρόδεμα. Το 2012 η Lafarge ανακοίνωσε πωλήσεις ύψους 15,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
http://www.tanea.gr/news/economy/article/5008391/loyketo-sto-ergostasio-ths-xalkidas-bazei-h-aget/

Τη συγκατάθεσή τους για την άμεση αναστολή χορήγησης και μείωση επιδομάτων που υπολογίζεται ότι οδηγεί σε μείωση των μέσων ετήσιων αποδοχών των 600 εργατοϋπαλλήλων της κατά 5%, περίπου, ζήτησε σήμερα η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής από τα σωματεία των εργαζομένων στις παραγωγικές μονάδες που διαθέτει στον Βόλο και στο Μηλάκι της Εύβοιας, καθώς και στα κέντρα διανομής τσιμέντου που διατηρεί σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η σχετική πρόταση έγινε στη διάρκεια συνάντησης της διοίκησης της επιχείρησης με συνδικαλιστές των εργατοϋπαλλήλων, με αντικείμενο τη σύναψη επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Επικαλούμενη την οικονομική κρίση και τις ζημιές που καταγράφει, η εταιρεία αρνήθηκε να διατηρήσει αμείωτες τις αποδοχές του προσωπικού, αλλά, όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Τσιμέντων Ελλάδας Βαγγέλης Χατζιάρας, απέσυρε σειρά αιτημάτων για ευρεία περικοπή επιδομάτων που είχε θέσει σε προηγούμενη συνάντηση. Η αποδοχή εκείνων των αιτημάτων θα οδηγούσε σε μείωση των μέσων ετήσιων αποδοχών της τάξεως του 20%.

Αύριο Πέμπτη θα συγκληθούν γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων στις κατά τόπους βιομηχανικές και εμπορικές μονάδες της επιχείρησης, προκειμένου οι εργαζόμενοι να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την προτεινόμενη συμφωνία, αλλά και να εξετάσουν την απόφαση της εταιρείας να τερματίσει τη λειτουργία του εργοστασίου που διατηρεί στη Χαλκίδα, απολύοντας τους 236 εργαζόμενους αυτής της μονάδας. Χ.Κ.


http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1896744&nt=103

No comments: