27.3.13

Μ. Σαρρής: Το κούρεμα μπορεί να φτάσει το 80% στη Λαϊκή και το 50% στην Κύπρου

Ανατρέπει τα σενάρια για τα ποσοστά κουρέματος των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών άνω των 100.000 ευρώ που κυκλοφορούσαν μέχρι τώρα  ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πολίτη της Κύπρου και κάνει λόγο για 80% στη Λαική και 50% στην Κύπρου.

Σε συνέντευξη του αργά το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δεν απέκλεισε να ξεπεράσει το 50% το κούρεμα και στη Λαική να παει ακόμη και 80%.

Επίσης επεσήμανε ότι

-Θα μειωθούν οι δημόσιοι  υπάλληλοι  μέσω συνταξιοδοτήσεων - και μη αντικαταστάσεων - και όχι με απολύσεις
- Οι καταθέτες της Λαϊκής με καταθέσεις πάνω από 100.000, θα κάνουν και έξι και επτά χρόνια να πάρουν χρήματα.
- Ήταν απαίτηση της τρόικας να περάσουν σε χέρια ελληνικού ομίλου τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
-"Έξοδος από την ευρωζώνη μπορεί να σημάνει και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ανυπολόγιστες εθνικές συνέπειες
- Ήταν σημαντική επιτυχία να πετύχουμε μικρά ποσοστά "κουρέματος" την πρώτη φορά. Το 6,75% είναι μικρό ποσοστό.
- Το ότι δε συμφωνήσαμε στην πρώτη απόφαση του Eurogroup οδήγησε σε δυσκολότερες μέρες την κοινωνία και το τραπεζικό σύστημα. Θα είχαμε σώσει και τη Λαϊκή Τράπεζα.
- Η προσαρμογή είναι βίαιη και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, αλλά ξέρουμε ότι είναι πίσω μας τα προβλήματα των τραπεζών. Η Τράπεζα Κύπρου θα βγει πιο δυνατή από αυτή τη διαδικασία και θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας."

Ο κατήφορος της Λαϊκής

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, αποκάλυψε ότι ο κατήφορος για τη Λαϊκή Τράπεζα άρχισε το 2007, όταν, όπως είπε, η Τράπεζα «έπεσε στα χέρια ανθρώπων, που παραχωρούσαν ανεξέλεγκτα τεράστια ποσά σε δάνεια, κυρίως στον ελλαδικό χώρο».

Είπε, ακόμα, πως όταν ανέλαβε επικεφαλής στη διοίκηση της Λαϊκής, η τράπεζα ήταν ήδη σε πολύ κακή κατάσταση και κρατήθηκε στον «αναπνευστήρα» για δύο χρόνια. Προσπαθήσαμε, συμπλήρωσε, να κερδίσουμε χρόνο ώσπου να προσφύγει η Κύπρος στον Μηχανισμό Στήριξης.

Ο κ. Σαρρής, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ «Επωνύμως», που παρουσιάζει η δημοσιογράφος Αιμιλία Κενεβέζου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις.

Αυτό, είπε, θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις που θα έχει η κυβέρνηση με την τρόικα τις ερχόμενες ημέρες για την ολοκλήρωση του μνημονίου. Ο κ. Σαρρής χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία την πρώτη απόφαση του Eurogroup» και διατύπωσε την εκτίμηση ότι, αν εφαρμοζόταν, δεν θα οδηγείτο σε διάσπαση η Λαϊκή Τράπεζα.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, εκτίμησε ότι το θέμα παραμένει στο τραπέζι, εφόσον περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.Σημειώσε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουν αμέσως και ατάκτως.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=504584

________________________________________________

δεν ξέρω για σας, εμένα μου επιβεβαιώνει το Δόγμα του Σοκ η τοποθέτηση
"Ήταν σημαντική επιτυχία να πετύχουμε μικρά ποσοστά "κουρέματος" την πρώτη φορά. Το 6,75% είναι μικρό ποσοστό.
- Το ότι δε συμφωνήσαμε στην πρώτη απόφαση του Eurogroup οδήγησε σε δυσκολότερες μέρες την κοινωνία και το τραπεζικό σύστημα. Θα είχαμε σώσει και τη Λαϊκή Τράπεζα
."

σε κάθε περίπτωση, συντελέστηκε ότι ακριβώς επιθυμούσε ο Σόιμπλε, ούτε ρούπι πιο πέρα



No comments: