28.3.13

Για παρωδία του ευρωπαϊκού οράματος κάνει λόγο ο Χρ. Πισσαρίδης

Ενέργειες που συνιστούν παρωδία του οράματος των ιδρυτών της νομισματικής ένωσης και αποφάσεις που προκαλούν σύγχυση, καταλογίζει στους ηγέτες της Ευρωζώνης ο κύπριος  νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης με άρθρο του στους Financial Times.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας της Κύπρου υποστηρίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Κύπρος από τους εταίρους της δείχνει ότι πέρα από τη λειτουργία της ως συνεταιρισμός ίσων εταίρων, η Ευρωζώνη είναι μια «ασύνδετη ομάδα χωρών όπου τα εθνικά συμφέροντα των μεγάλων κρατών υπερτερούν των συμφερόντων του συνόλου».
 
Ο Κύπριος οικονομολόγος προσθέτει ότι ανεξαρτήτως του αν η συμφωνία για την Κύπρο είναι καλή ή κακή, η παρατήρηση του τρόπου με τον οποίο λήφθηκαν οι αποφάσεις, με τις αντιφάσεις της Ευρωζώνης και των αξιωματούχων της, εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα αυτής της ομάδας ν’ αποφασίζει υπέρ της ώθησης της Ευρώπης προς τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη.
Ο κ. Πισσαρίδης κάνει λόγο για απόλυτη απόγνωση στη Λευκωσία μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση. Σημειώνει ότι το φυσικό αέριο προσφέρει κάποια ελπίδα, αλλά το αίσθημα που υπάρχει είναι ότι, ακόμα και αυτά ίσως τα πάρουν «εκείνοι».
Ο ίδιος δίνει ένα ψήγμα ελπίδας σχολιάζοντας ότι μια βιομηχανία παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις δεν χρειάζεται μεγάλες τράπεζες και ο τομέας μπορεί να ανακάμψει.
«Τι γίνεται όμως αν οι ξένες επιχειρήσεις φύγουν; Υπάρχουν ήδη ιστορίες για πλούσιους Ρώσους που δέχονται τηλεφωνήματα από τη Μάλτα, τη Λετονία και άλλα μέρη για να μεταφέρουν τις δουλειές τους εκεί. Το μέλλον είναι πράγματι ζοφερό. Δεν είναι ξεκάθαρο τι έπεται και από πού», καταλήγει το άρθρο του νομπελίστα οικονομολόγου στους FinancialTimes.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=504773

No comments: