18.3.13

Πισσαρίδης: Η Ευρωζώνη έχασε την αξιοπιστία της (ο Πισσαρίδης τη κράτησε;;;;)


Για το σοβαρό κόστος του πακέτου διάσωσης παρά τη δημιουργία πιο βιώσιμων συνθηκών για τα δημόσια οικονομικά της Κύπρου προειδοποιεί με δηλώσεις του στους «Times» ο Χριστόφορος Πισσαρίδης.
Ο Νομπελίστας πρόεδρος του Κυπριακού Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας σχολιάζει ότι για τους Κυπρίους, όπως και για τους Έλληνες, η Ευρωζώνη έχει χάσει την αξιοπιστία της. Σημειώνει πως οι συμπατριώτες του αισθάνονται ότι η Ευρωζώνη τους απογοήτευσε, καθώς η Κύπρος δεν προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τα χαμηλά επιτόκια του ευρώ για να δαπανά χρήματα αλόγιστα.
«Η βασική αιτία του προβλήματος είναι ότι οι κυπριακές τράπεζες επένδυσαν βαριά σε ελληνικά ομόλογα και όταν ήρθε το κούρεμά τους δεν μπόρεσαν να το απορροφήσουν. Επομένως η τρόικα της Ελλάδας δημιούργησε το πρόβλημα και έπειτα ήρθε να τιμωρήσει τον αθώο Κύπριο αποταμιευτή με ένα επιπλέον χτύπημα», δηλώνει ο κ. Πισσαρίδης.
Όπως προσθέτει, προβλέπει φυγή κεφαλαίων ξένων μεγαλοκαταθετών από την Κύπρο, αλλά σημειώνει ότι οι μικροκαταθέτες δεν έχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές από τις τοπικές τράπεζες τους. Υποστηρίζει ότι οι καταθέσεις κάτω των 30.000 ευρώ θα έπρεπε να είχαν εξαιρεθεί από τις αποφάσεις του Eurogroup.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/628213

Κύπρος: Κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο θα παρασύρει και την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον Χρ. Πισσαρίδη

Χριστόφορος Πισσαρίδης: Χειρότερες οι επιπτώσεις αν δεν ψηφιστεί το τέλος επί των καταθέσεων 

No comments: