18.3.13

Κύπρος: Το απόγευμα η αμφίρροπη ψηφοφορία

Η κυπριακή Βουλή καλείται σήμερα να ψηφίσει επί του σχεδίου διάσωσης της οικονομίας και να εγκρίνει το αμφιλεγόμενο μέτρο του κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων, το οποίο έχει τεθεί ως όρος για την παροχή της βοήθειας.
Η κρίσιμη συνεδρίαση θα αρχίσει στις 16:00 και αναμένεται τα πνεύματα να οξυνθούν, καθώς υπάρχουν πτέρυγες στη Βουλή που είναι αντίθετες με το επίμαχο σχετικό νομοσχέδιο.
Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες προβλέπει το εφάπαξ «κούρεμα» των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ κατά 6,75% και κατά 9,9% των ποσών άνω των 100.000 ευρώ.

Το κομμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ, το οποίο διαθέτει 19 από τις 56 έδρες στο Κοινοβούλιο και η ΕΔΕΚ με 5 έδρες έχουν έχει ήδη απορρίψει το σχέδιο διάσωσης.
Επικριτικό εμφανίζεται ακόμη και το ΔΗΚΟ, ο μικρός κυβερνητικός σύμμαχος του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του κόμματός του ΔΗΣΥ.
Οι ισορροπίες είναι λεπτές. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) διαθέτει 20 έδρες από τις 56 του Κοινοβουλίου και χρειάζεται στήριξη από άλλες παρατάξεις για να περάσει τα μέτρα.
 Εάν δεν υπάρξουν διαρροές, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ διαθέτουν 28 ψήφους, μια λιγότερη απ’ όσες χρειάζονται για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.
Η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να επικυρώσει τη συμφωνία πριν οι τράπεζες ανοίξουν τις πύλες τους την Τρίτη το πρωί, φοβούμενη ότι θα υπάρξει μαζική ανάληψη καταθέσεων. Σήμερα λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας οι τράπεζες είναι κλειστές.
Εν τω μεταξύ, στις 8:30 συγκαλείται εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο και στις 11:00 ο κ. Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους βουλευτές.
Ανταλλλάγματα στους καταθέτες υποσχέθηκε ο Ν. Αναστασιάδης
Χθες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υποσχέθηκε στο διάγγελμά του ανταλλάγματα στους κύπριους καταθέτες, με στόχο να περιορίσει την κοινωνική οργή.
Όπως είπε, η όποια απώλεια από το κούρεμα των καταθέσεων δεν θα είναι οριστική, αφού θα δοθούν ως αντάλλαγμα στους πολίτες μετοχές των τραπεζών.
Επιπλέον, το κυπριακό δημόσιο θα προσφέρει για δύο χρόνια τη μισή αξία των απωλειών σε ομόλογα τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο.

http://www.naftemporiki.gr/story/628183

No comments: