27.3.13

ΔΝΤ: Αντέχουν στην κρίση οι ιταλικές τράπεζες

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ιταλίας έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα εν μέσω μιας βαθύτατης και παρατεταμένης ύφεσης, αναφέρει σε έκθεση του το ΔΝΤ.

Το σύστημα κατάφερε να υπερβεί αυτά τα σοκ και να αυξήσει τις εγχώριες καταθέσεις, αντλώντας επιπρόσθετα κεφάλαια, υποστηρίζουν οι αναλυτές του Ταμείου.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η κεφαλαιακή επάρκεια επιτεύχθηκε με περιορισμένη κρατική στήριξη, σημειώνει το ΔΝΤ, λέγοντας ότι η σταδιακή εισαγωγή των απαιτήσεων της Βασιλείας ΙΙΙ θα αφήσει το τραπεζικό σύστημα με ένα ασφαλές "κεφαλαιακό μαξιλάρι".
Παράλληλα, η ειδική αποστολή του Ταμείου διαπιστώνει ότι η επέκταση των επιχειρήσεων ρευστότητας της ΕΚΤ άμβλυναν τον αντίκτυπο από την κρατική κρίση χρέους στις τράπεζες και τις προστάτεψαν από την μεταβλητότητα στις αγορές.

Ωστόσο, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι το ιταλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι απρόσβλητο από κινδύνους.

Η συνεχιζόμενη αδυναμία στην πραγματική οικονομία και ο σύνδεσμος μεταξύ του χρηματοπιστωτικού τομέα και του κράτος, παραμένουν τα βασικά ρίσκα.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η ύφεση της ιταλικής οικονομίας αντανακλάται στην χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών και στην επιδείνωση της ποιότητας των δανείων. 

Η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις και collateral έχει υποχωρήσει. Την ίδια ώρα, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίες θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την κερδοφορία, σημειώνει το ΔΝΤ.

Επιπλέον, οι τράπεζας με μεγάλες ποσότητες κρατικών χρεογράφων παραμένουν εκτεθειμένες σε απώλειες και υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, εφόσον ανέβουν οι αποδόσεις των ομολόγων.  


http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/766241/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: