28.3.13

Νταβούτογλου: Οι Κύπριοι νομίζουν ότι όλο το φυσικό αέριο είναι δικό τους!

Προκλητικός για άλλη μία φορά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Haberturk αναφέρει ότι «αν τα αποθέματα φυσικού αερίου ανήκουν στους Κύπριους τότε μπορούμε να συζητήσουμε για λύση δύο κρατών».

Ο Νταβούτογλου προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας - «νοτίου Κύπρου» λόγω των αποθεμάτων φυσικού αερίου, μεταδίδει το Sigmalive. Η Τουρκία αντιτίθεται στις μεθόδους της κυπριακής πλευράς στις οποίες θέλει να προβεί για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, υποδεικνύοντας τις φυσικές πηγές του νησιού ως εγγύηση ή με άλλο πρότυπο όπως Ταμείο Επενδύσεων Αλληλεγγύης, ή άλλο τρόπο για τη χρέωση.

Το γεγονός ότι η «Ε/κ διοίκηση» της «νοτίου Κύπρου» εξέδωσε νόμο για τον σχεδιασμό της χρησιμοποίησης των αποθεμάτων αερίου, χωρίς να γίνει συζήτηση με την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ», μετατράπηκε σε στοιχείο που αυξάνει ακόμα περισσότερο την ένταση μεταξύ Τουρκίας και «νοτίου Κύπρου». Οι νέες δηλώσεις του Νταβούτογλου οδηγούν ή σε συμμαχία μεταξύ «νοτίου Κύπρου» και «ΤΔΒΚ» ή σε διάσπαση.

Είπε επίσης ότι η εκλογή Αναστασιάδη οδηγεί στην ελπίδα ότι οι συνομιλίες μπορούν να επαναρχίσουν με ένα νέο χρονοδιάγραμμα. «Ο Ντερβίς Έρογλου προέβη αμέσως σε επαφές και εκείνος είχε πει: 'Κατ' αρχάς ναι, αλλά χρειάζομαι χρόνο. Ασχολούμαι με την οικονομική κρίση'», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Πρόσθεσε ότι ενώ η Τουρκία ήταν απασχολημένη με τη «συγγνώμη» του Ισραήλ η Κυπριακή Δημοκρατία ψήφισε νόμο για τη δημιουργία ταμείου συνδεδεμένου με τους υδρογονάνθρακες.

Το θέμα συζητήθηκε και σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, ενώ εστάλη και επιστολή στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που είπα εν ολίγοις είναι το εξής: Εμείς ως Τουρκία επιθυμούμε να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό οι συνομιλίες μεταξύ της 'Ε/κ διοίκησης' της 'νοτίου Κύπρου' και της 'ΤΔΒΚ' και των μητέρων πατρίδων Τουρκίας και Ελλάδας και να εξασφαλιστεί αποτέλεσμα. Όμως στο μεταξύ η 'Ε/κ διοίκηση' της 'νοτίου Κύπρου' εξέδωσε έναν νόμο με τον οποίο συμπεριφέρεται σαν να είναι όλες οι πηγές δικές της και παραβλέπει να δικαιώματα των Τ/κ. Εκεί έχουν δικαιώματα στις πηγές και οι Τ/κ, τα οποία επιβεβαιώσαμε με διάφορες ευκαιρίες δίνοντας νότα στο συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Θα πρέπει να αρχίσουν σύντομα οι συνομιλίες», είπε χαρακτηριστικά.

Στόχος μας, είπε ο Αχμέντ Νταβούτογλου, είναι αυτές οι πηγές να τύχουν εκμετάλλευσης από την Ενωμένη Κύπρο και εάν υπάρξουν έσοδα να μπλοκαριστούν σε ένα λογαριασμό μέχρι την επίτευξη λύσης.

«Εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο, είναι σαν να μας λένε ότι οι πηγές από τη δική μας πλευρά μας ανήκουν, και πως ο Βορράς ανήκει στο Βορρά. Άρα και οι πηγές που βρίσκονται στον Βορρά ανήκουν σε αυτούς που ανήκει ο βορράς», είπε προκλητικά.

«Αν εκείνο που λέγεται είναι ο νότος είναι δικός μας και ο βορράς δικός σας, ελάτε τότε να συζητήσουμε για δύο κράτη τα οποία αργότερα θα συναντηθούν στην Ε.Ε. Δεν είναι εφικτό να αποδεχτούμε μία αντίληψη που λέει όλες οι πηγές μας ανήκουν. Τις προσεχείς μέρες σχεδιάζω να μεταβώ στην Κύπρο», κατέληξε. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/766844/ArticleNewsWorld.aspx

_____________________________________________-

George Papadopoulos (13:32 - 28/03/13)
Κανένα πρόβλημα απλά θα έπρεπε η Κύπριοι πολιτικοί να πούνε στον ΟΗΕ, ΗΠΑ και ΤΟΥΡΚΙΑ και σε όσους άλλους κοπτονται ότι θα δίνουν το 18% (που είναι οι τουρκοκύπριοι http://en.wikipedia.org/wiki/Cyprus) από τα έσοδα στα κοιτάσματα νότια του νησιού αρκεί και η τουρκοκύπριοι να δίνουν το 82% απο τα τυχόν έσοδα στα βόρεια οικόπεδα!!! 
 
 

No comments: