27.3.13

Κύπρος: οι περιορισμοί συναλλαγών

Περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων για επτά ημέρες προβλέπει το Διάταγμα που έχει ετοιμαστεί και φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου.

Το Διάταγμα έχει και διάταξη επαναπατρισμού, σύμφωνα με την οποία κάθε πρόσωπο (φυσικό και νομικό) που κατοικεί στη Δημοκρατία υποχρεούται να μεταφέρει στη χώρα, εντός δύο εβδομάδων από την απόκτησή τους, όλα τα χρήματα που αποκτά (μετά την έναρξη ισχύς του Διατάγματος) από εξαγωγές ή και από την πώληση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται ενός της Δημοκρατίας.

Το Διάταγμα προβλέπει:

1ον . Απαγορεύεται κάθε χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων εκτός Δημοκρατίας
Κατʼ εξαίρεση επιτρέπονται πληρωμές για τρέχουσες διεθνείς συναλλαγές
α) για εισαγωγές, με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων.
β) για έξοδα διαμονής μέχρι 10.000 ευρώ και δίδακτρα ανά τρίμηνο προσώπων που σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι συγγενείς πρώτου βαθμού προσώπων που κατοικούν στη Δημοκρατία.
γ) Χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στο εξωτερικό ως 5.000 ευρώ, ανά μήνα, ανά πρόσωπο

2ον Απαγορεύεται ο τερματισμός προθεσμιακών καταθέσεων, πριν την καθορισμένη ημερομηνία λήξης

3ον Απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων στο εξωτερικό σε ευρώ ή ξένο συνάλλαγμα, άνω των 3.000 ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο, ανά ταξίδι.

4ον Χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή και μεταφορά η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έκδοση του Διατάγματος, υπόκειται στα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα.

5ον Απαγορεύεται σε πιστωτικό ίδρυμα η εκτέλεση πληρωμών χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων.

6ον Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε όλους τους λογαριασμούς, πληρωμές και μεταφορά χρημάτων, ανεξαρτήτως νομίσματος. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/766465/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: