28.3.13

Η ευρωζώνη λειτουργεί καλά... για τη Γερμανία

«Η ευρωζώνη λειτουργεί μια χαρά…, αλλά μόνο για τη Γερμανία», είναι ο τίτλος έκθεσης της Societe Generale αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο. Στην έκθεση, που υπογράφει ο Alberd Edwards, προβλέπεται ότι η ευρωζώνη τελικά θα οδηγηθεί στη διάσπαση καθώς «ο αποπληθωριστικός τροχός στον οποίο βασανίζονται τα κράτη της περιφέρειας θα οδηγήσει κατά την άποψή μου σε ενίσχυση των εντάσεων μεταξύ πιστωτών και οφειλετών. Οι οφειλέτες πάντα θα χάνουν τους στόχους λόγω των υψηλών πολλαπλασιαστών και οι πιστωτές θα πρέπει συνεχώς να βάζουν το χέρι στην τσέπη».

Η ανάλυση επισημαίνει ότι η κατάσταση στη Γερμανία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεδομένου ότι η ανεργία βρίσκεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. «Ο Γερμανός εργαζόμενος, με ανεργία στο 5,3%, διερωτάται: 'Κρίση; Ποια κρίση;».

«Ο Μπεν Μπερνάνκε θα ήταν περήφανος για την τρόικα. Ο πρόεδρος της Fed νόμιζε ότι με επιτυχία χρησιμοποίησε την ποσοτική χαλάρωση για να μειώσει τις αποδόσεις και να οδηγήσει τους αποταμιευτές εκτός τραπεζών σε πιο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις. Όμως, η τρόικα με τη διαχείριση της κατάστασης στην Κύπρο τα κατάφερε μάλλον καλύτερα. Στην ευρωζώνη, πλέον οι τραπεζικές καταθέσεις θεωρούνται ριψοκίνδυνη τοποθέτηση», αναφέρει η έκθεση, με σαφή δόση ειρωνείας.

Η SocGen μάλιστα αναφέρεται στην αρχική πρόταση που είχε εγκρίνει το Eurogroup, βάσει της οποίας «ΟΛΕΣ οι καταθέσεις σε ΟΛΕΣ τις τράπεζες, ακόμη και στις ξένες θυγατρικές, θα υπόκεινται σε κούρεμα 6,7%. Το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό αρχικά εγκρίθηκε, κλόνισε συθέμελα την εμπιστοσύνη».

Πόσο μάλλον όταν κατά την άποψη της SocGen πολλές ακόμη χώρες έχουν προβλήματα ίδια, αλλά μικρότερης κλίμακας. «Ό,τι έγινε στην Κύπρο θα έπρεπε να γίνει σε πολλές άλλες τράπεζες, ειδικότερα στη Βρετανία. Η συζήτηση για το εάν οι αφερέγγυες τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιούνται από τον φορολογούμενο ή να εκκαθαρίζονται είναι αδιαμφισβήτητα ευαίσθητη. Και ποιος αποφασίζει πότε μία τράπεζα είναι αφερέγγυα ή εάν απλώς αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας;».

Η έκθεση καταλήγει συγκρίνοντας την ευρωζώνη με την επανένωση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας, όταν ο καγκελάριος Κολ αποφάσισε ότι η μετατροπή των καταθέσεων της ανατολικής Γερμανίας θα γινόταν με ισοτιμία 1-1. «Μετά την αρχική ευφορία των Ανατολικογερμανών, ακολούθησε η κατήφεια καθώς η βιομηχανία της ανατολικής Γερμανίας χρεοκόπησε λόγω της τελείως εσφαλμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας, ενώ η Δυτική Γερμανία κλήθηκε να πληρώσει υψηλό τίμημα λόγω της μαζικής ανεργίας που προκλήθηκε. Τώρα, αντιμετωπίζουμε ακριβώς το ίδιο ζήτημα. Χώρες που ενώνονται με εντελώς ανάρμοστες διμερείς συναλλαγματικές ισοτιμίες». 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/766824/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: