28.3.13

Βγενόπουλος: Ποταμός κατηγοριών με... ονόματα

Απίστευτες καταγγελίες για ένα κατεστημένο που οδήγησε την Κύπρο στην σημερινή καταστροφή έκανε ο Ανδρέας Βγενόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Ο επικεφαλής της MIG κατονόμασε μεταξύ άλλων τους κκ Μ. Σαρρή (νυν υπουργό Οικονομικών) και Αθ. Ορφανίδη (τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου) ως βασικούς υπαίτιους για την καταστροφική πορεία που ακολούθησε ο όμιλος της Λαϊκής τους δεκαεπτά μήνες που ακολούθησαν την δική του διοίκηση και η οποία οδήγησε στο τραγικό αποτέλεσμα της διάσπασης της τράπεζας.

Αναφέρθηκε επίσης στα συμφέροντα που προστάτευαν την Τράπεζα Κύπρου αλλά και στον πόλεμο που δέχθηκε όταν, όπως υποστήριξε, έθεσε κανόνες στην κυπριακή αγορά, ανοίγοντας τον ανταγωνισμό και απομακρύνοντας από την τότε Marfin, ανθρώπους που είχαν εμπλακεί σε ξέπλυμα χρήματος την περίοδο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.


Δεν χρειάζονταν να φτάσουμε στην σημερινή καταστροφή


«Εχει γίνει μια απίστευτη καταστροφή στην Κύπρο και δεν υπήρχε λόγος να γίνει», υποστήριξε ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος.

Εγιναν κωμικοτραγικοί χειρισμοί των αρχών εδώ και χρόνια, με βασικό πρωταγωνιστή τον σημερινό υπουργό οικονομικών κ. Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος όπως είπε "δεν ξέρει τι του γίνεται". «Ένα κατεστημένο φρόντιζε τα συμφέροντά του σε βάρος του κυπριακού λαού», κατήγγειλε ο κ. Βγενόπουλος, ενώ χαρακτήρισε τραγικό πρόσωπο της σημερινής καταστροφής τον τέως διοικητή της ΚτΚ κ. Α. Ορφανίδη.

Ο επικεφαλής της MIG σημείωσε ότι πάρθηκαν σπασμωδικά μέτρα από ανθρώπους που ήταν ανεπαρκείς. «Δεν υπάρχει σχεδιασμός» τόνισε και έκανε ειδική αναφορά στο ότι εν μια νυκτί παύθηκε η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου οι παραιτήσεις της οποίας χθες δεν έγιναν αποδεκτές!


Είχα προειδοποιήσει


Ο κ. Βγενόπουλος υποστήριξε ότι είναι αστείες οι κατηγορίες εις βάρος του για την καταστροφή των τραπεζών.

"Από το 2009 είχα προειδοποιήσει την αρμόδια επιτροπή της Βουλής πως θα πρέπει να διευρύνουμε την παρουσία μας σε άλλες χώρες εκτός της Κύπρου και της Ελλάδας για να μην είμαστε εγκλωβισμένοι και να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια", υπογράμμισε.

"Είχα τονίσει ότι αν η κρίση που είχε αρχίσει, επιδεινωθεί και ανακοπεί η ροή κεφαλαίων από τη Ρωσία θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Προειδοποίησα για τον κίνδυνο να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι σε δυο χώρες και είπα ότι πιθανόν στο μέλλον, αυτό για την Κύπρο να είναι καταστροφικό", ανέφερε ο κ. Βγενόπουλος.


Τα ομόλογα

Απέκρουσε τις κατηγορίες ότι προχώρησε σε αγορές ελληνικών ομολόγων, ξεκαθαρίζοντας ότι οι αγορές έγιναν το 2009 και λίγες στις αρχές του 2010.

Ξεκαθάρισε ότι δεν στρέφεται κατά του κυπριακού λαού αλλά ενός μικρού κατεστημένου.

Δήλωσε ότι η Marfin δεν αγόρασε ομόλογα από την Deutsche Bank. Τα ομόλογα που απέκτησε το 2009 αποκτήθηκαν από την πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά σε περίοδο που, όπως χαρακτηριστικά είπε, «ήταν επί πρωθυπουργίας Καραμανλή και στις αρχές της διακυβέρνησης Παπανδρέου».

Ο κ. Βγενόπουλος υπενθύμισε ότι στο "κούρεμα" των ομολόγων συναίνεσε ο κ. Χριστόφιας χωρίς να σκεφτεί καν ότι οι δυο τράπεζες είχαν ελληνικούς τίτλους 5 δισ. ευρώ. «Θα έπρεπε να ζητήσει ειδική ρύθμιση από την ΕΕ δεδομένων των μεγεθών της κυπριακής οικονομίας. Όταν αντιλήφθησαν το λάθος τούς κατηγόρησαν τους τραπεζίτες γιατί αγόρασαν κρατικά ομόλογα», συμπλήρωσε.


Το Βατοπέδι
Απαντώντας σε ερώτηση για τις κατηγορίες ότι χορηγήθηκαν αφειδώς δάνεια –μεταξύ αυτών και στο Βατοπέδι- τόνισε ότι ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Marfin κ. Ε. Μπουλούτας έχει ήδη απαντήσει και έχει καταφύγει στην δικαιοσύνη. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η τράπεζα δανειοδότησε την Μονή δυο χρόνια πριν «ακουστεί οτιδήποτε» και προσέθεσε ότι το δάνειο είχε εξασφάλιση 220% του κεφαλαίου.
Σημείωσε ότι η έρευνα της Pimco έχει δείξει ότι το χαρτοφυλάκιο της Λαϊκής ήταν πολύ καλύτερο της Τρ. Κύπρου.

Ο πόλεμος

Η Λαϊκή έπεσε θύμα δυσφήμησης όταν στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας άρχισαν να αποσύρουν καταθέσεις, είπε και κατηγόρησε τον κ. Ορφανίδη ότι αρνήθηκε να κάνει δήλωση ότι η τράπεζα είναι ασφαλής, ενώ ο ίδιος αργότερα απείλησε ότι θα σταματήσει τη χορήγηση ρευστότητας μέσω του ELA, αν δεν φύγει η διοίκηση Βγενόπουλου.

Τόνισε ότι, παρά τον πόλεμο, η τράπεζα το 2011 πήγε πολύ καλά και δεν είχε προβλήματα. Αντίθετα δεκαεπτά μήνες υπό κρατική διοίκηση- αρχικά με τον κ. Σαρρή- η πορεία ήταν καταστρεπτική. Μάλιστα ο τελευταίος έβγαινε σε διεθνή μέσα και δήλωνε ότι «κάτι περίεργο συμβαίνει» κάνοντας κακό στην τράπεζα.

Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των πεπραγμένων της διοίκησης που τον διαδέχθηκε, το γεγονός ότι ενώ ήξεραν πως δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το όνομα «Λαϊκή», καθώς άνηκε στην Alpha Bank, προχώρησαν σε έξοδα 1,2 εκατ. ευρώ και μετά από λίγο αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε νέα έξοδα, προκειμένου να αλλάξουν το λογότυπο σε CPB.


Το κατεστημένο
Κληθείς να κατονομάσει το κατεστημένο ανέφερε ονόματα: Ο κ. Μ. Σαρρής που ανέβασε το ELA από τα 3 δισ. ευρώ στα 9 δισ. ευρώ και διέλυσε την τράπεζα, η τότε διοίκηση της ΚτΚ αλλά και η τότε διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου.

Υπενθύμισε ότι την εποχή του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, όταν υπήρχε απαγόρευση από τον ΟΗΕ, έφταναν στην Λευκωσία σακούλες με λεφτά. Ο τότε επόπτης της Κεντρικής Τράπεζας κ. Φιλίππου, μετά βρέθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Λαϊκής. Εφυγε όταν η τράπεζα πέρασε στην διοίκηση Βγενόπουλου, αλλά επανήλθε μετά τη φυγή του τελευταίου και μάλιστα ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής της τράπεζας διαδεχόμενος τον κ. Σαρρή.

Απαντώντας στο γιατί απαξιώθηκε η Λαϊκή υποστήριξε ότι «το κατεστημένο ποτέ δεν τον ήθελε στην Κύπρο γιατί ξήλωσε το σύστημα Μιλόσεβιτς και γιατί μέχρι να πάει στην Κύπρο οι δυο μεγάλες τράπεζες είχαν την ίδια τιμή ενώ με τη διοίκησή του, άνοιξε ο ανταγωνισμός».

«Ποτέ δεν είδα σε προσωπική συνάντηση ούτε ένα πελάτη», είπε μιλώντας για την στάση του απέναντι στους Ρώσους. Τα μεγάλα συμφέροντα κρύβονταν πίσω από την Τράπεζα Κύπρου.

«Είμαι ο πρώτος που χαιρετίζω την απόφαση Αναστασιάδη να προχωρήσει σε έρευνες για το τι έγινε και πώς έφτασε η χώρα σε αυτό το σημείο». Τόνισε δε ότι παραιτήθηκε όλων των δικαιωμάτων του αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα προκειμένου να διευκολύνει τις αρχές.


Τεχνοκρατική αντιμετώπιση - Εύσημα σε Προβόπουλο

Ο κ. Βγενόπουλος δήλωσε ότι για να υπάρξει εξομάλυνση στην Κύπρο χρειάζεται τεχνοκρατική αντιμετώπιση. Στο «κούρεμα» έγινε το λάθος ότι δεν εξαιρέθηκαν οι αλληλόχρεοι λογαριασμοί αλλά και το ότι δεν προστατεύθηκαν οι συναλλαγές που αφορούσαν ποσά που περνούν από την Κύπρο, με στόχο να μεταφερθούν μετά από μερικές ημέρες για την πληρωμή κάποιων υποχρεώσεων στο εξωτερικό.

Σχολιάζοντας τις συνέπειες που θα έχει η υπόθεση της Κύπρου στην Ελλάδα τόνισε ότι οι κινήσεις και οι χειρισμοί που έγιναν ήταν άριστες από την πλευρά των εγχώριων αρχών. "Η Κύπρος δεν θα είχε φτάσει εδώ αν υπήρχε ένας Προβόπουλος".

Εκτίμησε ότι η αγορά της Πειραιώς θα αποδειχθεί κερδοφόρα αλλά συμπλήρωσε ότι θα υπάρξει δυσκολία εξαιτίας της «μετάδοσης» και του γεγονότος ότι βάλλεται συνολικά ο τραπεζικός τομέας του Νότου. 

http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/766582/Article.aspx

_______________________________________

O ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΙΟΣ!
(ΜΟΝΟ) ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ!!!

 το μόνο λάθος του Βγεν είναι η ΑΜΚ του ΠΑΟ... ακόμα περιμένουν να δουν τα λεφτά... θα τα έχει επενδύσει κάπου αλλού

"το δάνειο της Ι.Μ. Βατοπεδίου είχε εξασφάλιση 220% του κεφαλαίου. "
πως να τους προσάψει κάποιος κάτι;
μια μονή να έχει δάνειο 200εκ!!!

υ.γ. εντάξει, είναι θεός ο τύπος, κάποτε τον προόριζαν για Σύλβιο της Ελλάδας

No comments: