28.3.13

Boncini: Η Μάλτα δεν είναι Κύπρος

O διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Μάλτας, Josef Boncini, δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του δεν πρέπει να συγκρίνεται με την Κύπρο.

Ο τραπεζικός τομέας της Μάλτας είναι οχτώ φορές το μέγεθος του ΑΕΠ της χώρας, όπως και της Κύπρου, αλλά ο κ. Boncini ανέφερε στο Reuters ότι οι συγκρίσεις είναι παραπλανητικές.

Το μεγαλύτερο μέρος των στοιχείων ενεργητικού του τραπεζικού τομέα, περίπου το 600% του ΑΕΠ, βρίσκεται στα χέρια των διεθνών τραπεζών που βρίσκονται στη χώρα.

Τα στοιχεία ενεργητικού των εγχώριων τραπεζών αντιστοιχούν "μόλις κάτω από το 300%" του ΑΕΠ, το οποίο με βάση τα διεθνή κριτήρια "βρίσκεται εντός των φυσιολογικών ορίων", σημείωσε ο κ. Boncini, ο οποίος είναι μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ.

Την ίδια ώρα, ο κ. Βoncini αμφισβήτησε τα σχόλια στο διεθνή τύπο για το αν η Μάλτα και το Λουξεμβούργο μπορεί να αντιμετωπίσουν μια τραπεζική κρίση όπως αυτή της Κύπρου.

"Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές τράπεζες περιλαμβάνουν τις απώλειες στα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, ενώ οι τράπεζες της Μάλτας έχουν περιορισμένη έκθεση στα χρεόγραφα που έχουν εκδοθεί από χώρες που βρίσκονται σε μνημόνια" τόνισε.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/766459/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: