22.3.13

Economist: Ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών μέσω ESM (ο Economist διαβάζει Βαρουφάκη;)

Την ανακεφαλαιοποίηση  των κυπριακών τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θεωρεί ως βέλτιστη λύση στην κυπριακή κρίση ο Economist, προειδοποιώντας για τις αμοιβαίες καταστροφικές επιπτώσεις που θα είχε μια έξοδος της Κύπρου από την Ευρωζώνη.
«Το καλύτερο που θα μπορούσε ίσως να γίνει τώρα είναι η τήρηση της εγγύησης των καταθέσεων, διάσωση άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων με συμμετοχή των πιστωτών (bail-in) και η αύξηση του ύψους των κεφαλαίων διάσωσης», αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, οι οικονομικές υποθέσεις στις οποίες βασίστηκε η αρχική πρόταση είναι ήδη παρωχημένες. Μόλις ανοίξουν οι τράπεζες θα σημειωθεί μεγάλη φυγή κεφαλαίων και η εποχή της Κύπρου ως «υπεράκτιο χρηματοοικονομικό κέντρο» θα περάσει ανεπιστρεπτί. Το νησί θα πρέπει να αναζητήσει άλλες πηγές ανάπτυξης, όπως η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Σε επίπεδο νομισματικής ένωσης, ο Economist θεωρεί ότι οι ανισορροπίες στην πρόσβαση στις πιστώσεις μεταξύ των κρατών μελών μπορούν να εξαλειφθούν μόνο μέσω της σωστής τραπεζικής ενοποίησης και της περιορισμένης αμοιβαιοποίησης του κρατικού χρέους.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/630330

No comments: