27.3.13

Το νέο haircut 30% στο ελληνικό χρέος που πλησιάζει θα περιλαμβάνει και συμμετοχή των πλουσίων ελλήνων – Έρχεται κύμα απαλλοτρίωσης των ελλήνων καταθετών εντός και εκτός Ελλάδος

Το νέο haircut στο ελληνικό χρέος, στα δάνεια του επίσημου τομέα που έλαβε η Ελλάδα από την Τρόικα θα συνοδευτεί και από κούρεμα στις καταθέσεις των πλουσίων ελλήνων σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένη θεσμική πηγή.
To σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί  προς το τέλος του 2013 ή αρχές 2014.

Η Κύπρος και το μοντέλο έκτρωμα που υιοθετήθηκε, το μοντέλο παρωδία που υλοποιείται και έχει πλήξει την σχέση καταθέτη και τράπεζας παρουσιάζεται ως ένα πρότυπο,  μεμονωμένο γεγονός που δεν θα επηρεάσει άλλη χώρα της ευρωζώνης.
Όμως με βάση πληροφορίες, στα σχέδια που εκπονούνται ακόμη επί χάρτου περιλαμβάνεται και η συμμετοχή των πλουσίων ελλήνων αυτών δηλαδή που έχουν όχι απλά πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ θεωρούνται ως πλούσιοι έλληνες.
Στην Κύπρο η συμμετοχή των πλούσιων ρώσων, ελλήνων και κυπρίων συμπεριλαμβανομένων φυσικών προσώπων και εταιριών που έχουν πολλές καταθέσεις, στην αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας και διάσωσης των κυπριακών τραπεζών είναι γεγονός.
Οι μεγαλοκαταθέτες φυσικά πρόσωπα και εταιρίες ρώσοι, έλληνες και κύπριοι θα λάβουν μετοχές της τράπεζας Κύπρου συμβάλλοντας στην ανακεφαλαιοποίηση της ωστόσο θα υποστούν haircut 40% επί των καταθέσεων που διατηρούν για ποσά άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.
Η εμπλοκή των μεγαλοκαταθετών στην Κύπρο υπήρξε με βασικό στρατηγικό στόχο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ήταν υπό κατάρρευση.
Η περίπτωση της Ελλάδος ίσως είναι λίγο διαφορετική.
Με βάση τις ίδιες πηγές, που γνωρίζουν διάφορα σχέδια που έχουν εκπονηθεί για την Ελλάδα μετά τις Γερμανικές εκλογές κατά το λογικό σενάριο θα συμβεί το εξής «θα διαπιστωθεί εκ των πραγμάτων ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Προφανώς τότε το πολιτικό σύστημα της Ευρώπης θα διαπιστώσει ότι είναι μονόδρομος το haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα.
Εκτιμάται ότι ένα haircut 30% στα δάνεια του επίσημου τομέα ή κατά το ορθότερο στο πρώτο δάνειο θα ωφελήσει το ελληνικό κράτος κατά 30 δις ευρώ περίπου.
Όμως η λύση αυτή επειδή θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους φορολογούμενους πολίτες, θα χρειαστεί να εφεύρουν ένα μηχανισμό αντιστάθμισης της λαϊκής δυσαρέσκειας στην Ευρώπη.
Οι πλούσιοι έλληνες θα συμμετάσχουν στην διάσωση της Ελλάδος.

Με βάση τους σχεδιασμούς, θα επιβληθεί haircut ανάλογο του κουρέματος του ελληνικού χρέους του επίσημου τομέα δηλαδή 30% στις καταθέσεις των ελλήνων πλουσίων εκτός και εντός Ελλάδος.
Αν δεχθούμε ότι οι καταθέσεις των ελλήνων στο εσωτερικό είναι 160 δις ευρώ και στο εξωτερικό 30-33 δις ευρώ προκύπτει ότι πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ έως εκατομμύρια ευρώ καταθέσεων, αντιστοιχούν περίπου 40 δισ ευρώ.
Haircut 30% σημαίνει 12 δισ ευρώ τα οποία θα καταβάλλουν οι πλούσιοι έλληνες για την διάσωση της Ελληνικής οικονομίας.

Η διαφορά μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου είναι ότι οι καταθέτες στην Κύπρο θα διασώσουν τις τράπεζες ενώ οι καταθέτες στην Ελλάδα θα διασώσουν την οικονομία.
Ωστόσο αν μέχρι τότε προκύψει ότι χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια οι τράπεζες είναι πιθανό μέρος του haircut επί των καταθέσεων θα στοχεύσει στην περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Το πολιτικό σύστημα της Ευρώπης κουράστηκε με τα σχέδια αναδιάρθρωσης που δεν οδηγούν πουθενά.
Η Κύπρος άνοιξε ένα δρόμο, της συμμετοχής των καταθετών της χώρας, των εχόντων πλούτο στην αναδιάρθρωση του χρέους της οικονομίας και των τραπεζών.
Ο ευρωπαίος φορολογούμενος πολίτης δεν είναι διατεθειμένος για άλλα πειράματα.
Δυστυχώς άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και οι καταθέσεις θα αποτελούν μέρος της διάσωσης των οικονομιών της ευρωζώνης και ειδικά χωρών όπως η Ελλάδα που έχουν λάβει 2 πακέτα διάσωσης.
Οι καταθέσεις που βρίσκονται στην κορυφή των ασφαλών επενδύσεων γιατί είναι υπαρκτές και όχι σύνθετα προϊόντα, τέθηκαν σε καθεστώς αμφισβήτησης.
Είναι μεν θετικό ότι διασφαλίστηκε το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ, αλλά πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ, οι καταθέσεις χαρακτηρίζονται πλέον μη εξασφαλισμένες.
Βέβαια όπως πολλοί τραπεζικοί αναφέρουν το όριο σήμερα είναι 100 χιλιάδες ευρώ ανά λογαριασμό  αλλά το ερώτημα είναι αν αύριο η κρίση ενταθεί το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ δεν μπορεί να μετατραπεί σε 80 χιλιάδες ή 50 χιλιάδες ευρώ;
Κανείς στον πλανήτη, τραπεζίτης, καταθέτης, επενδυτής δεν επιδοκίμασε την απόφαση του Eurogroup και της Κύπρου να υποστούν haircut οι καταθέτες.
Αυτό αποδεικνύει ότι η εμπλοκή των καταθετών στην διάσωση των οικονομιών μόνο μεγαλύτερα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει...μεγαλύτερο φόβο…και μεγαλύτερη αμφισβήτηση στην σχέση καταθέτη και τράπεζας.

Πέτρος Λεωτσάκος 

No comments: