27.3.13

IIF: Το τέλος της αλληλευγγύης στην ευρωζώνη

Τις εξελίξεις στην ευρωζώνη μετά την δραματική διάσωση της Κύπρου σχολιάζει στην τακτική έκθεσή Μαρτίου το Institute of International Finance –IIF, που φέρει τον εύλογο τίτλο "The Post Solidarity Era», δηλαδή «Η εποχή μετά την αλληλεγγύη.»

Μολονότι σε ένα βαθμό η υπόθεση της Κύπρου έχει τις λιγότερο σοβαρές επιπτώσεις στην κρίση του ευρώ μέχρι σήμερα, εξαιτίας του μικρού μεγέθους της κυπριακής οικονομίας και την περιορισμένη απειλή μετάδοσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.
Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η Κύπρος έφτασε πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη χώρα, στην αποχώρηση από το ευρώ με άτακτο τρόπο. Επιπλέον, η απόφαση αποτέλεσε μια καθοριστική μεταστροφή από τις προηγούμενες αντιμετωπίσεις της κρίσης του ευρώ, όπου ο στόχος ήταν να παρέχονται εγγυήσεις στους senior πιστωτές των τραπεζών μεταξύ των οποίων, το σημαντικότερο, στους καταθέτες.
Απομένει να αποσαφηνιστεί, τονίζει το IIF, κατά πόσον αυτή η επιθυμία να περάσει το βάρος της στήριξης του τραπεζικού κλάδου, από τους φορολογούμενους, στους τραπεζικούς πιστωτές, είναι μια προσέγγιση που θα εφαρμοστεί γενικώς στην ευρωζώνη ή μια μοναδική περίπτωση που αφορά μόνο την ειδική περίπτωση της Κύπρου.
Κατά την γνώμη του ινστιτούτου, οι επενδυτές καλά θα κάνουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο, τόσο για να καταλάβουν το πώς θα γίνονται εφεξής οι διαχειρίσεις των κρίσεων όσο και για να καταλάβουν ότι οι προσπάθειες να μετατεθούν τα βάρη των «επισφαλών τραπεζών» της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, στον ισολογισμό του ESM, δεν πρόκειται να πετύχει.
Στο άμεσο μέλλον οι επενδυτές πρέπει να παρακολουθήσουν τρία καθοριστικά σημεία. Πρώτον, πόσο θα είναι το βάθος της οικονομικής μετάστασης που θα υποστεί η Κύπρος από την ώρα που θα ανοίξουν οι τράπεζες, όσον αφορά τις ζημίες στις καταθέσεις και την έξοδο κεφαλαίων.
Δεύτερον, το πρόσθετο βάρος που θα επιθέσουν τα τραπεζικά προβλήματα στις πιο αδύναμες οικονομίες, και ειδικά στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία –και ίσως και την Γαλλία.
Τρίτον, ότι δεν είναι απίθανο οι αγορές να έχουν εναποθέσει υπερβολική εμπιστοσύνη στην στήριξη της ΕΚΤ και να υποτιμούν τον κίνδυνο διάλυσης του ευρώ, τονίζει το IIF καταλήγοντας στην έρευνα.

http://www.fmvoice.gr/index.php/2012-09-12-05-28-06/world-news/2012-09-12-05-28-29/item/57675-iif-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B3%CE%B3%CF%8D%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B6%CF%8E%CE%BD%CE%B7

No comments: