27.3.13

ΟΠΑΠ-Intralot: Κίνδυνος διεθνούς διασυρμού

Σε διεθνή διασυρμό της χώρας κινδυνεύει να οδηγήσει η εμμονή της διοίκησης του ΟΠΑΠ και του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στην υπογραφή σύμβασης με την Intralot για το νέο τεχνολογικό σύστημα, λίγες ημέρες πριν την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του οργανισμού.

Οπως έχει ήδη αποκαλύψει το Euro2day οι περισσότεροι από τους διεκδικητές έχουν ήδη στείλει εξώδικα στη διοίκηση του ΟΠΑΠ και την καλούν να «παγώσει» τη διαδικασία υπογραφής της σύμβασης.

Στο χορό των αποκαλύψεων μπήκε και το πρακτορείο Reuters το οποίο επιβεβαιώνει, με εκτενές ρεπορτάζ, όσα έχει αναφέρει τις τελευταίες ημέρες το Euro2day για τον κίνδυνο ναυαγίου στο διαγωνισμό του ΟΠΑΠ, εξαιτίας της μεθόδευσης με τη σύμβαση της Intralot.

Η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ αποτελεί κεντρικό στόχο του ΤΑΙΠΕΔ γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν πρόκειται να συγκεντρώσει τα 2,6 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις το 2013, όπως προβλέπει το μνημόνιο. Η υστέρηση εσόδων από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων οδηγεί σε αυτόματες περικοπές κρατικών δαπανών, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψε η κυβερνηση με τους δανειστές της χώρας.

Η υπόθεση με τη νέα, πενταετή (όπως έχει δημοσιοποιήσει η διοίκηση του ΟΠΑΠ) σύμβαση με την Intralot δείχνει, πάντως, πως στο ΤΑΙΠΕΔ για ανεξήγητους λόγους αδιαφορούν για τα νέα μέτρα και τις διεθνείς αντιδράσεις που θα προκαλέσει τυχόν ναυάγιο του διαγωνισμού.

Στο ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου, με τίτλο «Σε κίνδυνο η πώληση του ΟΠΑΠ εξαιτίας νομικής εμπλοκής», αναφέρεται πως δύο από τους υποψηφίους για την εξαγορά του 33% υποστηρίζουν, με εξώδικα προς τη διοίκηση του οργανισμού και του ΤΑΙΠΕΔ, πως ο διαγωνισμός δεν προχωρά με την απαιτούμενη διαφάνεια και αντικειμενικότητα.
Με τα εξώδικα, η επενδυτική εταιρεία Emma Delta (συμμετέχουν ο Γ. Μελισσανίδης και ο Τσέχος επενδυτής Jiri Smejc) και η κοινοπραξία της γερμανικής Gauselmann με την ισραηλινή Playtech, απειλούν με περαιτέρω νομικές ενέργειες στην περίπτωση που η διοίκηση του ΟΠΑΠ υπογράψει τη σύμβαση με την Intralot.

Χθες, στα «πηγαδάκια» πριν από την έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΠΑΠ, κατά την οποία επρόκειτο να εγκριθεί η υπογραφή της επίμαχης σύμβασης (η συνέλευση αναβλήθηκε για τις 6 Απριλίου), ήταν εμφανής η αμηχανία της διοίκησης. Κατά πληροφορίες, τα εξώδικα είναι περισσότερα από τα δύο που αναφέρει το Reuters («έχουν στείλει σχεδόν όλοι οι διεκδικητές» έλεγαν στελέχη του οργανισμού).

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο στην επιστολή της Emma Delta αναφέρεται πως η εταιρεία «διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει κάθε ένδικο μέσο, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών προσφυγών για τέλεση πιθανών αξιοποίνων πράξεων».
Τόσο η διοίκηση του ΟΠΑΠ, όσο και η υπεύθυνη επικοινωνίας του ΤΑΙΠΕΔ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το περιεχόμενο των επιστολών στο Reuters ή να επιβεβαιώσουν πως τα έχουν λάβει, αναφέρεται στο ρεπορτάζ του πρακτορείου. Πηγή των δύο υποψηφίων ξεκαθάριζε, πάντως, πως τα εξώδικα είναι σε γνώση του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΠΑΠ, χωρίς οι τελευταίοι να έχουν απαντήσει επισήμως στις αιτιάσεις τους.

Στο εξώδικο της κοινοπραξίας Gauselmann – Playtech περιλαμβάνονται κάποια από τα σκοτεινά σημεία της επικείμενης σύμβασης με την Intralot η οποία, σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ θα φτάνει συνολικά τα 155 εκατ. ευρώ.

Οι δύο όμιλοι, όπως είχε επισημάνει πρόσφατα και το Euro2day, εκφράζουν φόβους πως η σύμβαση με την Intralot περιέχει όρους που θα οδηγήσουν τον οργανισμό στο να πληρώσει πολύ μεγαλύτερο ποσό από τα 155 εκατ. που ανακοίνωσε η διοίκηση. Υποστηρίζουν, επίσης, πως ο αγοραστής του 33% πρέπει να έχει λόγο για τους όρους που περιλαμβάνονται στην επίμαχη σύμβαση με τον τεχνολογικό πάροχο.

Και στα δύο εξώδικα αναφέρεται πως οι υποψήφιοι αγοραστές του ΟΠΑΠ δεν είχαν πρόσβαση σε στοιχεία για τη νέα σύμβαση παρά το γεγονός πως στην ουσία δεσμεύει τον οργανισμό για την επόμενη πενταετία. «Ο νέος πλειοψηφών μέτοχος του ΟΠΑΠ πρέπει να έχει τη δυνατότητα ελέγχου και αποφάσεως για όλα τα έργα και συμβάσεις και να μη βρίσκεται την τελευταία στιγμή παγιδευμένος για το προσεχές μέλλον» αναφέρεται στην επιστολή της Gausellman, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters.

Η Emma Delta καλεί, με το εξώδικό της, τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να διερευνήσει τη νομιμότητα συμμετοχής εταιρειών που συνδέονται με την Intralot στο διαγωνισμό για την απόκτηση του 33%.

«Ο ΟΠΑΠ, που είναι η προς πώληση εταιρεία, «προσφέρει μπόνους» στον τεχνολογικό προμηθευτή μέσω της νέας σύμβασης και ενισχύει τα έσοδα και τη ρευστότητα του ομίλου και των συνδεδεμένων με αυτόν εταιρειών, προσφέροντάς του δια της συγκεκριμένης οδού ανταγωνιστικό πλεονέκτημα κατά το διαγωνισμό» επισημαίνεται στην επιστολή της επενδυτικής εταιρείας.

Το ρεπορτάζ του Reuters φιλοξενεί και δήλωση εκπροσώπου της Intralot ο οποίος υποστηρίζει πως η επιλογή του τεχνολογικού παρόχου έγινε μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Η ίδια εκπρόσωπος θεωρεί πως οι παρεμβάσεις υποψηφίων για το 33% «μπορεί να εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς».

Οι δεσμευτικές προσφορές για το 33% του ΟΠΑΠ αναμένεται να υποβληθούν στα τέλη Απριλίου, αλλά οι υποψήφιοι έχουν περιθώριο μέχρι τις 28 Μαρτίου προκειμένου να συγκροτήσουν τα οριστικά σχήματα. Εκτός από τους δύο υποψηφίους που προαναφέρθηκαν, στην δεύτερη φάση είχαν περάσει οι επενδυτικές εταιρείες BC Partners, TPG Capital και Third Point, η Triple Five World Properties, η κινεζική Fosun και η Intralot.

http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/766263/Article.aspx

No comments: