29.3.13

Kύπρος: Σε ποιους χάρισαν δάνεια (προπαγάνδα)

Τράπεζες που έσυραν στον γκρεμό την κυπριακή οικονομία διέγραφαν συστηματικά δάνεια, τα οποία είχαν χορηγήσει σε κομματικά στελέχη και σε παράγοντες της δημόσιας διοίκησης.

Η λίστα που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος» έχει παραδοθεί ήδη στην Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής. Οι σκανδαλωδώς ευνοημένοι των διορισμένων από το κράτος τραπεζικών διοικήσεων καλούνται τώρα να εξηγήσουν τους λόγους της χαριστικής μεταχείρισης και της αφαίμαξης του δημόσιου ταμείου που οδήγησαν στην καταστροφή, αναφέρει το iefimerida.

Μείζον ζήτημα πολιτικό, ηθικό αλλά και με προφανείς σοβαρότατες ποινικές διαστάσεις δημιουργεί η αποκάλυψη στη Λευκωσία ότι οι τράπεζες που παρέσυραν στον βυθό την Κύπρο διέγραφαν αφειδώς δάνεια που είχαν λάβει πολιτικοί από τα τρία μεγάλα κόμματα και άλλα στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

Ηδη έχουν παραδοθεί στην Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής οι λίστες με τα ονόματα πολιτικών προσώπων από όλα τα κόμματα (εκτός ΕΔΕΚ και Οικολόγων) που πέτυχαν τη διαγραφή σημαντικών οφειλών τους από τις τράπεζες και θα πρέπει τώρα να αποδείξουν το πώς και το γιατί της ειδικής αυτής μεταχείρισης που είχαν από τα διορισμένα από την ίδια την πολιτική ηγεσία Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών, ώστε να μην πλανάται η «οσμή» χρηματισμού των πολιτικών με την ταυτόχρονη κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος.

Από το διαδικτυακό Δελτίο ξεκίνησε η αποκάλυψη
Το διαδικτυακό Δελτίο Ειδήσεων της Κύπρου αποκάλυψε τη λίστα των πολιτικών, των συγγενών τους και συνδικαλιστών στους οποίους διεγράφη ολόκληρο ή μέρος δανείου που είχαν λάβει από τις δύο υπό κατάρρευση τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου.

Πρόκειται για 19 ονόματα στη Λαϊκή τράπεζα και στην Τράπεζα Κύπρου.

Στο Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη παρέδωσαν τη λίστα ο Γενικός Διευθυντής της «Nikodea» Κώστας Ντάλτας και ο Σύμβουλος Ενημέρωσης της εταιρείας Σωτήρης Παπαδόπουλος, λίστα η οποία παραδόθηκε και στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Δελτίο Τύπου της «Nikodea» που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα «24Η» αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας «δέχτηκε με μεγάλο ενδιαφέρον τη συγκεκριμένη λίστα, ευχαρίστησε τα στελέχη της εταιρείας για τη συμβολή τους στη διαφάνεια που πρέπει να υπάρξει στην πολιτική ζωή του τόπου, λέγοντας ότι θα ακολουθήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς διερεύνηση, για το αν υπάρχει κάτι μεμπτό στην υπόθεση».

Στο Δελτίο Ειδήσεων του 24Η μίλησε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού, και κάλεσε να παραδοθεί η λίστα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Παρενέβη επίσης ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου, ο οποίος ζήτησε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης έκανε λόγο για «λαμόγια».

Η διαγραφή άρχισε τον Απρίλιο του 2007 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2012.

Οι λίστες αυτές αποτελούν την άκρη του νήματος για τη διερεύνηση του οργίου της ρεμούλας και της διαφθοράς, που συνέβαλε με δραματικό τρόπο στη σημερινή καταστροφή.

Τα ονόματα της ντροπής

Διαγραφές δανείων από την Τράπεζα Κύπρου:
Ξενοδοχειακή εταιρεία Τ.Η.Ε. (συνδέεται με το ΑΚΕΛ) δάνειο 2,8 εκατ. ευρώ

Παγκύπρις Εργατική Ομοσπονδία χαρίστηκε δάνειο 193.00 ευρώ

Εταιρεία Ν.Μ.G. (συνδέεται με κορυφαίο στέλεχος ΑΚΕΛ) χαρίστηκε δάνειο 11.000 ευρώ

Γνωστός πρώην βουλευτής ΔΗΣΥ Π.Π. διεγράφη δάνειο 101.000 ευρώ

Εταιρεία At.ltd. (συνδέται με βουλευτή του ΔΗΣΥ) διεγράφη δάνειο 11.000 ευρώ

Π.Γ. γιός πρώην υπουργού του ΑΚΕΛ διεγράφη δάνειο 2.000 ευρώ

Σοφ. Χ. πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ διεγράφη δάνειο 26.000 ευρώ

Ευ.Σ. πρώην βουλευτής ΔΗΣΥ διεγράφη δάνειο 16.000 ευρώ

Δήμαρχος του ΑΚΕΛ διεγράφη δάνειο 17.000 ευρώ

Λ.Π. νύφη βουλευτή ΔΗΚΟ διεγράφη δάνειο 330.000 ευρώ

Πρώην υπουργός, πρόεδρος κόμματος, στέλεχος του ΔΗΣΥ με εταιρεία διεγράφη δάνειο 399.000 ευρώ

Διαγραφές δανείων από την Ελληνική Τράπεζα

Ν.Κ. βουλευτής μικρού κόμματος κατέχει το 80% εταιρείας με τη σύζυγό του διεγράφη δάνειο της εταιρείας 543.000 ευρώ

Διαγραφές δανείων από την Τράπεζα Κύπρου
Αρ.Γ. πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ, γραμματέας σε τουριστική εταιρεία διαγράφη δάνειο 39.000 ευρώ

Αν.Γ. πρώην βουλευτής ΔΗΣΥ διεγράφη οφειλή 71.000 ευρώ

Σοφ. Χ. πρώην βουλευτής ΔΗΣΥ διεγράφη οφειλή 54.000 ευρώ

Γ.Β. κορυφαίος Κύπριος πολιτικός με θητεία σε ανώτερα αξιώματα εμφανίζεται να έχει κάνει συμφωνία για διαγραφή ποσού 5,8 εκατ. δολαρίων για το 2014.

Π.Α. πρώην σύζυγος κορυφαίου υπηρεσιακού στελέχους του ΥΠΕΞ Ν.Α. διεγράφη οφειλή 18.500 ευρώ

Πρέσβης Ν.Π. εν ενεργεία διεγράφη ποσό 14.000 ευρώ

Μπήκαν δικαστές για να ψάξουν το σκάνδαλο
Ευρύτατοι και εκτεταμένοι χαρακτηρίζονται οι όροι εντολής της τριμελούς ερευνητικής, που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να εξετάσει το θέμα των ευθυνών για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα και γενικά η οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Διερευνητικής Επιτροπής, Γιώργος Πικής τα μέλη της, Παναγιώτης Καλλής και Γιαννάκης Κωνσταντινίδης, θα εξετάσουν ζητήματα που αρχίζουν από την αποχώρηση της HSBC από τη Λαϊκή Τράπεζα το 2006, την αγορά και πώληση ομολόγων ελληνικού δημοσίου, την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, την επιλογή του οίκου Pimco για τη διενέργεια του διαγνωστικού ελέγχου, την παροχή έκτακτης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις κυπριακές τράπεζες μέσω του ELA.

Στους όρους εντολής, περιλαμβάνονται οι μισθοί και τα μπόνους των υψηλόβαθμων στελεχών των τραπεζών, η τήρηση των εσωτερικών μηχανισμών ελέγχου των τραπεζών, καθώς και η επάρκεια των αποφάσεων των υψηλόβαθμων αξιωματούχων των τραπεζών και των ΔΣ τους, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/767199/ArticleNewsWorld.aspx

__________________________________________

τέτοιες λίστες δεν πρόκειται να δούμε στην Ελλάδα!

τώρα που η Κύπρος έχει να ασχολείται με πολλά δισ, μπορούν να διαβάζουν στα σκανδαλοθηρικά περιοδικά τι κάνει ο κάθε επώνυμος και πόσα του έχουν χαρίσει

σημασία έχει το αποτέλεσμα


No comments: