28.3.13

Oι περιορισμοί κεφαλαίου στη Κύπρο

Το διάταγμα στο οποίο κατέληξε η Κεντρική Τράπεζα κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Οικονομικών για τον περιορισμό των συναλλαγών θα έχει ισχύ 4 ημερών και προβλέπει ως ανώτατο επιτρεπόμενο ποσό για ανάληψη μετρητών τα 300 ευρώ την ημέρα, όπως μεταδίδει το sigmalive.com. Όλο το διάταγμα.

Σημειώνεται ότι αύριο Πέμπτη τα καταστήματα των τραπεζών στην Κύπρο θα παραμέινουν ανοιχτά από τις 12:00 έως τις 18:00.

Το διάταγμα προνοεί τα πιο κάτω:

1) Το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών δεν θα υπερβαίνει τα €300 ημερησίως ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα. Αν δεν αποσυρθεί το πιο πάνω ποσό τη μία ημέρα μπορείς να προχωρήσεις σε ανάληψη αργότερα.

2) Απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών.

3) Η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό χωρίς μετρητά θα επιτρέπεται μόνο στις πιο κάτω περιπτώσεις:

- Πληρωμή για επαγγελματική δραστηριότητα που εμπίπτει στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα μέχρι 5.000 ευρώ χωρίς περιορισμό.
- Πληρωμή για επαγγελματική δραστηριότητα που εμπίπτει στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα από 5.001 ευρώ και άνω μέχρι 200.000 ευρώ υπόκειται σε έγκριση της Επιτροπής καθώς επίσης και για ποσά άνω των 200.000 ευρώ.
 - Πληρωμή μισθών υπαλλήλων αφού παρουσιαστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
- Έξοδα διαβίωσης και δίδακτρα για φοιτητές στο εξωτερικό. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσκομιστούν στην Επιτροπή τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
- Πληρωμές και μεταφορές χρημάτων μέσω πιστωτικής και προπληρωμένης κάρτα μέχρι 5.000 ευρώ το μήνα ανά πρόσωπο ανά πιστωτικό ίδρυμα.
- Άλλες πληρωμές που θα εγκρίνει εκ των προτέρων η Επιτροπή.

4) Απαγορεύεται ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν την καθορισμένη ημερομηνία εκτός εάν τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή δανείου εντός του ίδιου του πιστωτικού ιδρύματος.

5) Για κατάθεση προθεσμίας που λήγει ή 5.000 ευρώ ή 10% του συνολικού κεφαλαίου μεταφέρεται κατά την επιλογή του καταθέτη σε λογαριασμό του και το υπόλοιπα γίνεται νέο γραμμάτιο με διάρκεια 1 μήνα.
6) Απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή ξένο νόμισμα στο εξωτερικό ανά φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι.

7) Αν κάποια χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή μεταφορά δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη του διατάγματος τότε υπόκειται στα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα.

8) Απαγορεύεται στις τράπεζες να εκτελούν πληρωμές χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων.

9) Τα μέτρα ισχύουν για όλες τις περιπτώσεις ανεξαρτήτως του νομίσματος.


Διευκρινίσεις από στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου
Σε διευκρινίσεις προχώρησε σήμερα, στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΡΙΚ,  αναφορικά με το διάταγμα που θα πρέπει να λάβει την υπογραφή του Υπουργού Οικονομικών αλλά και την έγκριση της νομικής υπηρεσίας.
Ειδικότερα το στέλεχος της ΚΤΚ ανέφερε ότι τα μέτρα είναι αυστηρά προσωρινά, για μόλις 4 μέρες (όχι εργάσιμες) και τόνισε ότι σε περίπτωση που το διάταγμα εγκριθεί σήμερα τότε θα εφαρμοστεί από αύριο έως και τη Δευτέρα.

Επιπλέον διευκρίνισε:

-το ποσό ανάληψης μετρητών δε θα υπερβαίνει τα 300 ευρώ την ημέρα ανά πρόσωπο και πιστωτικό ίδρυμα. Σε κοινούς λογαριασμούς τότε το κάθε πρόσωπο θα έχει δικαίωμα να σηκώσει ημερησίως έως 300 ευρώ. Επιπλέον σε περίπτωση μη ανάληψης ποσού 300 ευρώ, τότε η ανάληψη θα μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα πρόσθετα με τα 300 ευρώ που προβλέπονται.

-Οι επιταγές δε θα εξαργυρώνονται ακόμα και αν είναι κρατικές επιταγές.

-Για καταθέσεις προθεσμίας που λήγουν τις επόμενες 4 μέρες τότε ο καταθέτης θα μπορεί να μεταφέρει το 10% του κεφαλαίου σύν τους τόκους σε λογαριασμό του ενώ το υπόλοιπο ποσό θα γίνεται νέο γραμμάτιο με διάρκεια 1 μήνα, με επιτόκιο που θα καθορίζει η τράπεζα.

-Οι νέες καταθέσεις δεν θα παγιώνονται και είναι ελεύθερη η διακίνηση των χρημάτων.

-Οι πληρωμές για λογαριασμούς ρεύματος, νερού κ.α. θα γίνεται κανονικά μεταξύ τραπεζών χωρίς περιορισμούς.

-Δεν υπάρχει περιορισμός στα ποσά αναλήψεων από το εξωτερικό.

- Επιπλέον σημείωσε ότι τα μέτρα που αναφέρονται στο διάταγμα δεν ακολουθούν ως πρότυπο τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στην Ισλανδία. Συγκεκριμένα τόνισε ότι ήταν αποτέλεσμα σκέψης των στελεχών της ΚΤΚ.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/766465/ArticleNewsWorld.aspx

______________________________________

το ταμείο γίνεται ΑΤΜ, οι προθεσμιακές κλείδωσαν...

περιμένουμε να δούμε τις ουρές




No comments: