30.4.13

Ινστιτούτο Bertelsmann: Οι Γερμανοί κερδίζουν τα περισσότερα από το ευρώ και θα τους κοστίσει πολύ αν φύγουν ή διαλυθεί




"Προς το συμφέρον της Γερμανίας είναι να παραμείνει στην Ευρωζώνη ακόμα και αν δεχθεί κούρεμα στα δάνεια που έχει δώσει στα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωπεριφέρειας", καταλήγει έρευνα της εταιρείας αναλύσεων Prognos για το γερμανικό ινστιτούτο Bertelsmann. Έρευνα που εξελίσσεται σε "απάντηση" στους πολέμιους του ευρώ και τους νοσταλγούς του μάρκου.
"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι τα οφέλη της Γερμανίας απ' το ευρώ είναι τεράστια", σημειώνει η έκθεση, και συνεχίζει: "Για παράδειγμα η νομισματική ένωση βοηθάει στη μείωση του κόστους του διεθνούς εμπορίου και παρέχει προστασία έναντι τεράστιας συναλλαγματικής διακύμανσης. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν η Γερμανία αναγκαστεί να διαγράψει ένα μεγάλο μέρος των δανείων που έχει παράσχει σε χώρες της νότιας Ευρώπης ως μέρος των προγραμμάτων διάσωσης, τα οικονομικά οφέλη για τη Γερμανία θα συνεχίσουν να υπερτερούν".
Οι αναλυτές προειδοποιούν: "Μία επιστροφή στο γερμανικό μάρκο θα αποτελέσει μειονέκτημα ακόμα και με στενούς οικονομικούς όρους". Υπολογίζουν δε ότι εκτός ευρώ η Γερμανία θα έχει δυνητική ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% μικρότερη απ' ότι εάν ήταν εντός της Ευρωζώνης. Κάτι που σημαίνει ότι μέχρι το 2025 οι δυνητικές απώλειες της γερμανικής οικονομίας θα έφθαναν το 1,2 τρισ ευρώ (βλ. το γράφημα).
Την ίδια ώρα η έκθεση καλεί τους πολιτικούς ταγούς να κάνουν κάθε τι ώστε να αποτρέψουν μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας απ' το ευρώ, προειδοποιώντας πως το ντόμινο που θα προκληθεί σε αυτή την περίπτωση θα είναι τεράστιο.
"Αν και μία στάση πληρωμών και έξοδος της Ελλάδας απ' την Ευρωζώνη θα είχε από μόνη της μικρές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, θεωρούμε ότι θα προκαλούσε ένα ντόμινο στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, συμπαρασύροντας όχι μόνο και αυτές τις οικονομίες σε στάση πληρωμών αλλά και ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση", υπογραμμίζει η έκθεση. Σε μία τέτοια περίπτωση οι αναλυτές της έκθεσης υπολογίζουν ότι το πλήγμα που θα προκαλούσε στις 42 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα έφθαναν τα 17,2 τρισ ευρώ.

http://www.newmoney.gr/article/10297/institoyto-bertelsmann-oi-germanoi-kerdizoyn-ta-perissotera-apo-eyro-kai-tha-toys

No comments: