1.4.13

Κύπρος: Νέο διάταγμα για τα περιοριστικά μέτρα


Νέο διάταγμα με τροποποιήσεις στα περιοριστικά μέτρα που αφορούν τις τραπεζικές συναλλαγές δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το νέο διάταγμα έχει ισχύ για πέντε ημέρες.
Σύμφωνα με το νέο διάταγμα, πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων εντός της Δημοκρατίας, μέσω χρεωστικής ή/και πιστωτικής ή/και προπληρωμένης κάρτας, επιτρέπονται χωρίς περιορισμό.
Επίσης, επιτρέπεται η μεταφορά 300 ευρώ ημερησίως ανά πρόσωπο από λογαριασμό προειδοποίησης φυσικών προσώπων σε λογαριασμό όψεως/τρεχούμενο εντός του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος.
Η εξαργύρωση επιταγών απαγορεύεται και με το νέο διάταγμα, όπως απαγορεύεται και κάθε χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας ή προς λογαριασμό που διατηρείται σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις, όπως πληρωμή για συναλλαγή που εμπίπτει στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα του πελάτη με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων, για πληρωμή μισθών υπαλλήλων με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων, έξοδα συντήρησης μέχρι 5 χιλιάδες ευρώ ανά τρίμηνο και δίδακτρα προσώπου που σπουδάζει στο εξωτερικό και για πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων εντός της Δημοκρατίας μέσω χρεωστικής ή και πιστωτικής ή και προπληρωμένης κάρτας.
Για ταξίδια απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα πέραν των 1.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, ανά ταξίδι.

 Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου  αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι παρακολουθεί στενά την εξέλιξη στον τομέα της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα και προβαίνει σε ανάλογες προσαρμογές.
Παράλληλα, έγινε γνωστό πως οι τράπεζες θα λειτουργούν κατά τις συνήθεις εργάσιμες ώρες για να εξυπηρετούν τους πολίτες και να απαντούν σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τα αναθεωρημένα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές.
Παρόλο που τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές δημιουργούν δυσλειτουργίες, η υπόσχεση για ένα βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον μπορεί να υλοποιηθεί αν εργαστούμε συλλογικά, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα, σημειώνοντας ότι τα περιοριστικά αυτά μέτρα εφαρμόζονται σε όλες τις τράπεζες, χωρίς εξαίρεση, είναι προσωρινά και είναι σημαντικά για τη ρύθμιση της ροής κεφαλαίου σε όλη τη χώρα.
«Κάθε μέρα τα μέτρα θα αξιολογούνται και θα βελτιώνονται ή/και θα χαλαρώνουν, όπου κρίνεται αναγκαίο, με πρωταρχικό στόχο τη διαφύλαξη και σταθεροποίηση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος», προσθέτει.
Η ΚΤ σημειώνει ότι το προσωπικό της έχει δημιουργήσει οδηγούς με Ερωτήσεις και Απαντήσεις (Q & A) που θα βοηθήσουν το κοινό να κατανοήσει τα προσωρινά αυτά μέτρα. Το υλικό αυτό έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της, ενώ ο οδηγός αυτός είναι επίσης διαθέσιμος από τα υποκαταστήματα των τραπεζών σε όλη την Κύπρο.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, σημειώνει, συνεργάζεται με όλες τις τράπεζες για την εξασφάλιση της ορθότητας των πληροφοριών που δίνονται στα υποκαταστήματα τους.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/633224


 

No comments: