17.4.13

Κίνα: "Εκτός ελέγχου" το χρέος των τοπικών κυβερνήσεων - Φόβοι για νέα κρίση

Ανώτατος κινέζος ελεγκτής προειδοποίησε ότι το χρέος των τοπικών κυβερνήσεων είναι «εκτός ελέγχου» και θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια οικονομική κρίση μεγαλύτερη και από αυτήν που προκάλεσε η κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς κατοικιών, μεταδίδουν οι Financial Times.

Ο Zhang Ke δήλωσε πως η λογιστική εταιρεία του, η ChineWing, έχει σχεδόν σταματήσει να υπογράφει πωλήσεις ομολόγων από τοπικές κυβερνήσεις, λόγω των ανησυχιών του.

«Ελέγξαμε ορισμένες εκδόσεις ομολόγων τοπικών κυβερνήσεων και βρήκαμε ότι είναι πολύ επικίνδυνες, και γι’ αυτό αποσυρθήκαμε», δήλωσε ο κ. Zhang, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος του συνδέσμου λογιστών της Κίνας. «Οι περισσότερες δεν έχουν ισχυρή ικανότητα εξυπηρέτησης χρέους. Η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει πολύ σοβαρή».

Σημειώνεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι οίκοι αξιολόγησης και οι επενδυτικές τράπεζες έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες αναφορικά με το κρατικό χρέος της Κίνας. Όμως είναι σπάνιο ένα τόσο υψηλόβαθμο στέλεχος του κινεζικού χρηματοοικονομικού κλάδου να δίνει μια τόσο σοβαρή προειδοποίηση.

«Είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε ο κ. Zhang. «Είναι πιθανή μια κρίση. Όμως αφού το χρέος μετακυλίεται και είναι μακροπρόθεσμο, ο χρονισμός της έκρηξής του είναι αβέβαιος», τόνισε.

Τα χρέη των τοπικών κυβερνήσεων εκτινάχθηκαν μετά το 2008, όταν το Πεκίνο χαλάρωσε τους περιορισμούς στον δανεισμό προκειμένου να αμβλύνει την επίπτωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Οι περιφέρειες, οι πόλεις, οι κομητείες και τα χωριά σε όλη την Κίνα εκτιμάται τώρα ότι χρωστούν 1,6 τρισ. με 3,2 τρισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 20-40% του ΑΕΠ της χώρας.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/771668/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: