17.4.13

ΔΝΤ: Αν δεν μπει νυστέρι στον τραπεζικό τομέα η κρίση θα κρατήσει χρόνια

Η εξυγίανση του ταλαιπωρημένου παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος έχει υπάρξει μόνο μερική, και εάν οι χαράσσοντες την πολιτική δεν καταφέρουν να τελειώσουν τη δουλειά, τότε η κρίση θα μετεξελιχθεί σε χρόνια, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ειδικότερα, στην έκθεσή του για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα, το ΔΝΤ κάνει λόγο για ενθαρρυντική βελτίωση των συνθηκών στις χρηματαγορές κατά τους τελευταίους έξι μήνες, όμως, τονίζει ότι απαιτείται περαιτέρω δράση για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα.
Και τονίζει ότι τα πρόσφατα προβλήματα στην Κύπρο αποτελούν μια υπενθύμιση του πόσο ευάλωτη παραμένει η εμπιστοσύνη της αγοράς.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ καλεί για την περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και την ομαλή μείωση των δημοσίων και ιδιωτικών χρεών. Εάν δεν γίνει πρόοδος στην αντιμετώπιση αυτών των μεσοπρόθεσμων προκλήσεων, οι κίνδυνοι ενδέχεται να επανεμφανιστούν, προειδοποιεί.
“Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση θα μπορούσε να εισέλθει σε μία πιο χρόνια φάση, που θα σημαδευτεί από την επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών”.
Σύμφωνα με το Ταμείο, οι εντάσεις στην Ευρωζώνη έχουν μετριαστεί, όμως, παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο, πολλές τράπεζες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια εξακολουθούν να πλήττονται από το υψηλό κόστος χρηματοδότησης, την επιδείνωση του ενεργητικού τους και την αδύναμη κερδοφορία τους.
“Η πιθανή μετάδοση της κρίσης από τις εξελίξεις στην Κύπρο είναι μια σημαντική υπενθύμιση του πόσο ευάλωτη είναι η εμπιστοσύνη της αγοράς. Παρότι οι δυσμενείς αντιδράσεις στο αυξημένο ρίσκο δεν έχουν υπάρξει έντονες σε όλες τις αγορές, υπήρξε κάποια νέα στροφή προς τις ασφαλείς επενδύσεις και ένα sell off σε κάποια ευρωπαϊκά assets”, σημειώνει η έκθεση.
Και το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι τα έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες κινδυνεύουν να προκαλέσουν υπερβολές στις αποτιμήσεις και το δανεισμό, που με τη σειρά τους θα εξελιχθούν σε ένα συστημικό πρόβλημα, που θα επηρεάσει τις αναδυόμενες οικονομίες.
Οι περισσότεροι κλάδοι δείχνουν λίγα ξεκάθαρα σημάδια φούσκας ακόμα, παρά τη σχετικά γρήγορη άνοδο των τιμών”, σημειώνει.  “Παρόλα αυτά, ενδείξεις υπερθέρμανσης των αγορών ακινήτων είναι εμφανείς σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, στον Καναδά και σε κάποιες αγορές των αναδυόμενων οικονομιών”.

http://www.newmoney.gr/article/9168/dnt-den-mpei-nysteri-ston-trapeziko-tomea-i-krisi-tha-kratisei-hronia

No comments: