13.4.13

Eurogroup: Επικυρώθηκε το κυπριακό μνημόνιο - «Ναι» σε επιμήκυνση των δανείων Ιρλανδίας, Πορτογαλίας

Σε πολιτική επικύρωση του πακέτου διάσωσης της Κύπρου, ύψους 10 δισ. ευρώ, προχώρησαν οι 17 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη σημερινή συνεδρίασή τους στο Δουβλίνο.
«Το Eurogroup θεωρεί ότι πλέον υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να ξεκινήσουν οι σχετικές εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την επίσημη έγκριση της συμφωνίας χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης του ESM για ποσό έως 10 δισ. ευρώ, που υπόκειται στη συνεισφορά του ΔΝΤ», αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν.
Το Eurogroup αναμένει πως το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα εγκρίνει την πρόταση για την οικονομική βοήθεια στην Κύπρο μέχρι τις 24 Απριλίου 2013, μετά τις εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια. Η πρώτη δόση από τον ESM σχεδιάζεται να δοθεί έως τα μέσα Μαΐου, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος αναφορικά με το ξέπλυμα χρήματος.

«Το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Κύπρου και της τρόικας αναφορικά με τους όρους του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής. Η συμφωνία ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις παραμέτρους και τους βασικούς στόχους που τέθηκαν από το Eurogroup στις 25 Μαρτίου», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Το Eurogroup εκφράζει, παράλληλα, την ικανοποίησή του για τα αποφασιστικά μέτρα αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών που έλαβε η Λευκωσία και δηλώνει αισιόδοξο πως η κυπριακή οικονομία θα επιστρέψει σε βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης και δημοσιονομικής σταθερότητας αν εφαρμόσει τους όρους του μνημονίου.
Το Eurogroup προσβλέπει επίσης στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας για την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Χ. Γεωργιάδης: Ισχυρό μήνυμα σταθεροποίησης
«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας πως η πολιτική επικύρωση του προγράμματος, χωρίς καμιά διαφοροποίηση ή πρόσθετη απαίτηση, «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σταθεροποίησης, αλλά και ένα μήνυμα αναγνώρισης για τις προσπάθειες της Κύπρου και των συμπολιτών μας».
Προσβλέπουμε στην επικύρωση από τα κράτη μέλη, ώστε να ακολουθήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, πρόσθεσε ο κύπριος ΥΠΟΙΚ.
«Παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Προς αυτή την κατεύθυνση, η εκπεφρασμένη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τεχνική και οικονομική στήριξη, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει, μας αφήνει ικανοποιημένους, σημείωσε.
Χαιρετίζει τη συμφωνία ο Όλι Ρεν
Την πολιτική συμφωνία για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου χαιρέτισε ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης.
«Θα προσπαθήσουμε να ανακατανείμουμε τα διαρθρωτικά κονδύλια ούτως ώστε να μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να στηρίξουμε τις οικονομικές δραστηριότητες στην Κύπρο που θα βοηθήσουν τη χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ερωτηθείς, πάντως, για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, παραδέχθηκε πως δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια το βάθος της ύφεσης στη χώρα.
Ντάισελμπλουμ: Στα 10 δισ. ευρώ η συνεισφορά E.E./ΔΝΤ
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup, ο ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως εγκρίθηκαν οι λεπτομέρειες του κυπριακού πακέτου διάσωσης και διευκρίνισε πως η συνεισφορά του ESM και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σε αυτό παραμένει στα 10 δισ. ευρώ.
Χρ. Στυλιανίδης: Η Κύπρος δεν ζήτησε περισσότερα χρήματα
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Κύπρο, Χρίστος Στυλιανίδης διευκρίνισε πως η Λευκωσία δεν έχει ζητήσει πρόσθετη μνημονιακή χρηματοδότηση από την Ε.Ε., αλλά παραχώρηση περισσότερων χρημάτων από τα διαθρωτικά ταμεία για την επιτάχυνση της ανάκαμψης της οικονομίας της.
Η διευκρίνιση έγινε μετά τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ότι σε επιστολές του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα ζητούσε επιπλέον βοήθεια, δεδομένης της οικονομικής κρίσης και των μέτρων που επιβλήθηκαν στην Κύπρο.
Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι αυτό το οποίο συζητεί ο κ. Αναστασιάδης με ευρωπαίους αξιωματούχους είναι το ενδεχόμενο αύξησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με στόχο την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Ανάλογες διευκρινίσεις έδωσε στις Βρυξέλλες και ο εκπρόσωπος της κυπριακής αντιπροσωπείας Μιχάλης Κουμίδης, ο οποίος ανέφερε ότι οι επιστολές του κ. Αναστασιάδη δεν έχουν σχέση με το μνημόνιο, αλλά με μεσοπρόθεσμη βοήθεια από τα διαρθρωτικά ταμεία, λόγω των άσχημων οικονομικών συνθηκών, που θα συρρικνώσουν την οικονομία κατά 9% αυτό τον χρόνο και κατά 4% τον επόμενο.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/639146


Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης διάκεινται ευνοϊκά στην παράταση κατά επτά χρόνια της προθεσμίας αποπληρωμής των δανείων τα οποία έχουν χορηγηθεί στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Οι υπουργοί του Eurogroup τάχθηκαν υπέρ του να ληφθεί μια οριστική και θετική απόφαση» για την επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων, είπε ο Ντάισελμπλουμ σε διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup στο Δουβλίνο.
Ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν χαιρέτισε την απόφαση του συμβουλίου, την οποία χαρακτήρισε ένα «πολύ σημαντικό βήμα» προς την πλήρη επάνοδο των δύο αυτών χωρών στην πλήρη χρηματοδότησή τους από τις αγορές.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/639182

Ενέκρινε το σύμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, το Εcofin, την παράταση κατά επτά χρόνια του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που χορηγήθηκαν στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία από την ΕΕ, προκειμένου να καταστεί πιο ομαλή η διαδικασία επανόδου των δύο κρατών στις αγορές δανεισμού.
Οι 17 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, το Eurogroup, είχαν συμφωνήσει να επιμηκυνθεί ο χρόνος "ωρίμασης" των δανείων αυτών κατά επτά χρόνια ήδη νωρίτερα σήμερα, αλλά επειδή ορισμένα από τα δάνεια που περιλαμβάνονται στις δανειακές συμβάσεις δόθηκαν από ένα ταμείο στο οποίο συνεισφέρουν και τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, έπρεπε να δοθεί η έγκριση και των υπολοίπων υπουργών Οικονομικών.

Τα δάνεια δόθηκαν τόσο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ) όσο και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).
«Η παράταση των δανείων του ΕΜΧΣ για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία εγκρίθηκε», είπε ένας διπλωμάτης.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/639328





No comments: