26.4.13

"Μποναμάς" για Αττικής, Probank, FBB

Μια σημαντική νίκη πέτυχαν το τελευταίο διάστημα οι διοικήσεις των μη συστημικών τραπεζών στην προσπάθειά τους να ανακεφαλαιοποιηθούν εξ ολοκλήρου από ιδιώτες, αποφεύγοντας τη διαδικασία εξυγίανσης, που προβλέπει, σε διαφορετική περίπτωση, το μνημόνιο.

Μετά από πολύμηνες συζητήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, οι μικρομεσαίες τράπεζες, που δεν ανακεφαλαιοποιούνται με τη βοήθεια του ΤΧΣ, πέτυχαν να υπάρξει ρύθμιση που αίρει ένα σημαντικό μέρος της αβεβαιότητας για τις εν εξελίξει ή επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου τους.

Ειδικότερα, προβλέπεται πλέον ότι τα χρήματα που θα βάλουν οι επενδυτές στις αυξήσεις κεφαλαίου της Probank, της Αττικής, της FBB και της Πανελλήνιας Τράπεζας θα συγκεντρωθούν σε έναν ενδιάμεσο λογαριασμό και όχι απευθείας στους λογαριασμούς των τραπεζών.

Αυτό σημαίνει ότι την τελευταία ημέρα της ΑΜΚ για κάθε μία από τις μη συστημικές τράπεζες θα υπολογισθούν τα κεφάλαια που έχουν δεσμευθεί και θα κριθεί αν η αύξηση είναι επιτυχής ή όχι.

Πρόκειται για κομβική εξέλιξη αφενός γιατί εξασφαλίζει ότι ο επενδυτής μπορεί να πάρει πίσω τα χρήματα που δέσμευσε για τη συμμετοχή του στην ΑΜΚ, εφόσον αυτή κριθεί μη επιτυχής, αφετέρου γιατί αφήνει περιθώρια μια αύξηση να κριθεί επιτυχής, ακόμη και αν υπάρξει μερική κάλυψη.

Πρακτικά, αποφεύγεται ο ξαφνικός θάνατος και η απώλεια των χρημάτων των ιδιωτών και μπαίνει άλλο ένα σκαλοπάτι στη διαδικασία, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος θα κληθεί να εκτιμήσει, σε περίπτωση μερικής κάλυψης, αν τα κεφάλαια που έχουν συγκεντρωθεί, σε συνδυασμό με πιθανές συμπληρωματικές κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, στις οποίες δεσμεύονται να προχωρήσουν οι τράπεζες, οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, αν κάποια τράπεζα έχει κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 200 εκατ. ευρώ, με βάση τον υπολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδος, και συγκεντρώσει στον ενδιάμεσο λογαριασμό κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ, θα πρέπει η εποπτική αρχή να κρίνει αν τα παραπάνω κεφάλαια, σε συνδυασμό με τυχόν συμπληρωματικές κινήσεις, αρκούν για να εξασφαλίσει την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια ως το τέλος του 2014.

Με αυτήν τη διαδικασία, ανοίγει η πόρτα για πιθανή εξασφάλιση των κεφαλαίων από τις μη συστημικές τράπεζες με περισσότερα του ενός βήματα και σε βάθος χρόνου. Αν δηλαδή μια τράπεζα μέσω μερικής κάλυψης συγκεντρώσει κεφάλαια που ανεβάζουν τον δείκτη EBA Core Tier I άνω του 9%, αλλά υπολείπονται του στόχου κεφαλαιακής θωράκισης, που έχει τεθεί από την ΤτΕ, μπορεί να της δοθεί περισσότερος χρόνος.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Probank, η οποία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αυξήσεων κεφαλαίου και έκδοσης ΜΟΔ εδώ και έναν χρόνο, μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις, όρισε και νέα έκτακτη γενική συνέλευση για τις 29 Απριλίου, στο παρά πέντε δηλαδή της προθεσμίας, ώστε να έχει τη δυνατότητα, εφόσον κριθεί μερικώς επιτυχής η εν εξελίξει αύξηση κεφαλαίου, να προχωρήσει και σε νέα προσπάθεια ώστε να συγκεντρώσει το σύνολο του ποσού.

Οι αλλαγές που επήλθαν αυξάνουν τις πιθανότητες οι μη συστημικές τράπεζες να καταφέρουν να ανακεφαλαιοποιηθούν και να παραμείνουν αυτόνομες σε μια αγορά που έχει ήδη υπερσυγκεντρωθεί.

Ενδεχόμενη μάλιστα εξασφάλιση από τις συστημικές τράπεζες, και κυρίως από την Εθνική, της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών θα βελτιώσει σημαντικά και το κλίμα, αυξάνοντας τις πιθανότητες των μικρομεσαίων τραπεζών να συγκεντρώσουν, με τη σειρά τους, τα ποσά που απαιτούνται.

Ως γνωστόν, οι μη συστημικές τράπεζες δεν ανακεφαλαιοποιούνται από το ΤΧΣ και ως εκ τούτου θα πρέπει να βρουν από ιδιώτες το 100% των κεφαλαίων που χρειάζονται. Εάν αυτή η προσπάθεια δεν ευοδωθεί, θα τεθούν σε διαδικασία εξυγίανσης μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/773620/Article.aspx

No comments: