9.7.13

ανάπτυξη χωρίς πληθωρισμό



στο γράφημα αποτυπώνονται δύο διαφορετικές εφαρμογές οικονομικής πολιτικής, σημασία έχει μόνο αυτή που έχει επιλεγεί να εφαρμοστεί σήμερα
τα αποτελέσματά της είναι εμφανή

ο παραλογισμός (Q3/4 2010 - Q4 2012)
χρειάστηκε να διανυθεί το ανωτέρω χρονικό διάστημα ώστε ο πληθωρισμός να συμπιεστεί από το 5.5% στο 0.5%
στο ίδιο χρονικό διάστημα, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ, από το κατώτατο σημείο του σχεδόν -9%, βρέθηκε μόλις στο -5.7%

τα αυτονόητα
η περίπτωση νέων περικοπών θα έχει αρνητικό αντίκτυπο
η περίπτωση εισαγωγής μέτρων καταπολέμησης της ανεργίας ("πχ λεφτά στην αγορά για επιμόρφωση ή επιδότησης ανέργων") θα έχει θετικό αντίκτυπο

με τα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζουμε, δεν φαίνεται τρόπος ώστε να υπάρχει θετική μεταβολή του ΑΕΠ (ήτοι "ανάπτυξη", σημείωση: "στα νούμερα") νωρίτερα από το 3ο-4ο τρίμηνο του 2014, με μεγαλύτερες πιθανότητες αυτό να συμβεί το περί το καλοκαίρι 2015

update

δεν είμαι μόνο εγώ που κοιτάω τέτοια θέματα, είναι και το ΙΟΒΕ

Στη διάρκεια της παρουσίασης της τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, η συγκεκριμένη εκτίμηση για την ύφεση είναι ελαφρώς δυσμενέστερη από τις τελευταίες προβλέψεις διεθνών και εγχώριων φορέων (ΕΕ-ΔΝΤ: -4,2%, ΟΟΣΑ: -4,8%). 
Στην έκθεση του ΙΟΒΕ αναφέρεται ότι η ιδιαίτερα χαμηλή εγχώρια ζήτηση θα συνεχίσει να επενεργεί περιοριστικά στις τιμές, κλιμακώνοντας την αποπληθωριστική δυναμική που έχει εκδηλωθεί στο τρίμηνο Μαρτίου - Μαΐου.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη σε σύγκριση με πέρυσι, έλευση ξένων τουριστών θα τονώσει τη ζήτηση στις τουριστικές περιοχές, συγκρατώντας την πτώση των τιμών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επιπρόσθετα, το σχετικά χαμηλό επίπεδο του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο περυσινό δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου καθιστά πιθανή την εκδήλωση οριακών πληθωριστικών τάσεων κατά την ίδια περίοδο του τρέχοντος έτους. 
Από την άλλη πλευρά, ενδεχόμενη αύξηση των τιμών στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών το φθινόπωρο δεν αναμένεται να αναχαιτίσει την πτωτική τάση των τιμών, η οποία εκτιμάται ότι θα κλιμακωθεί στους τελευταίους μήνες του 2013, καθώς η εποχική ζήτηση θα είναι πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της κατάργησης των ειδικών επιδομάτων στο δημόσιο τομέα και για τους συνταξιούχους.
Αντίρροπα σε πληθωριστικές τάσεις θα λειτουργήσει και το «πάγωμα» από τη ΔΕΗ των τιμολογίων στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής τάσης (για νοικοκυριά, επαγγελματίες, επιχειρήσεις), όπως επίσης και η μείωση της τάξης του 15% στα βιομηχανικά τιμολόγια ρεύματος μέσης τάσης και η ελάφρυνσή τους στην υψηλή τάση, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, σε αντίθεση με την αύξηση τιμών που είχε προγραμματιστεί για τον Ιούλιο.
Οι επιδράσεις των παραγόντων που αναφέρθηκαν εκτιμάται ότι θα διαμορφώσουν τη μέση μεταβολή του ΓΔΤΚ στο -0,4% το 2013, αντί της σταθερότητας τιμών που αναμενόταν νωρίτερα φέτος. Συνεπώς θα σημειωθεί αποπληθωρισμός στην Ελλάδα το τρέχον έτος, εκτιμά το ΙΟΒΕ.
http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=373748



No comments: