30.9.13

Στο σφυρί μικρές και μεγάλες περιουσίες σε ολόκληρη τη χώρα - Σοκαριστικές εικόνες από τις εξώσεις στην Ισπανία

Από την Κέρκυρα ώς τη Ρόδο και από την Αλεξανδρούπολη ώς τα Χανιά πωλούνται ξενοδοχεία, ενεργειακές, χρηματιστηριακές, εταιρείες παραγωγής και εμπορίας τροφίμων, υποδομές, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, συμμετοχές τραπεζών σε αυτοκινητοδρόμους, νησιά, έως και... θαλαμηγοί.
Μεγάλο μέρος των πωλητηρίων έχει μπει από τις τράπεζες σε περιουσιακά στοιχεία που έχουν περιέλθει στην κυριότητά τους από την αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων των ιδιοκτητών τους.
Στον ξενοδοχειακό τομέα, οι προς πώληση μονάδες είναι χιλιάδες. Από εμβληματικά συγκροτήματα, όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης μέχρι τα – σημεία αναφοράς της δεκαετίας του ’70– Ξενία.
Στο πεδίο των ακινήτων, χιλιάδες επαγγελματικοί χώροι, γραφεία, βιομηχανικά κτίρια, κατοικίες, εξοχικά, αλλά και εκτάσεις γης διατίθενται προς πώληση.
Στην ενέργεια ξεχωρίζει ο νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ και το φιλόδοξο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ενώ παράλληλα στο σφυρί έχουν βγει δεκάδες άδειες φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Στη λίστα με τις λεγόμενες «μεγάλες αποκρατικοποιήσεις» περιλαμβάνονται κοινωφελείς και άλλες επιχειρήσεις, όπως ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, τα ΕΛΤΑ, περιφερειακά και μικρά λιμάνια και μαρίνες ανά την Ελλάδα, περιφερειακά αεροδρόμια, όπως και η συμμετοχή του Δημοσίου στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Στον χρηματοοικονομικό κλάδο είναι γνωστή η αναζήτηση αγοραστή για σημαντικό ποσοστό της Eurobank, όπως και το εγχείρημα των συστημικών τραπεζών εν γένει για αναζήτηση αξίας στη διάθεση των ασφαλιστικών τους μονάδων. Η Εθνική Ασφαλιστική, η Eurolife και η Αγροτική Ασφαλιστική και τα περιουσιακά τους στοιχεία είναι μερικές μόνον από τις εταιρείες του κλάδου που κοιτούν ξένοι και όχι μόνον επενδυτές. Πίσω από τους τίτλους για τις μεγάλες επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις, όπως του ΟΛΠ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ή της ΔΕΠΑ, κρύβονται εκατοντάδες πωλητήρια, σε μεγάλες και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, ακόμα και σε κλάδους αιχμής, όπως ο τουρισμός ή η ενέργεια και βέβαια, οι τράπεζες.
Γνωστές, ίσως αποσπασματικά, προκαλούν πλέον μικρή εντύπωση. Ωστόσο, αν αθροιστούν, συνθέτουν μια πρωτοφανή, όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και για τα διεθνή, διαδικασία. Από την Κέρκυρα έως την Ρόδο και από την Αλεξανδρούπολη έως τα Χανιά πωλούνται από ξενοδοχεία, ενεργειακές επιχειρήσεις και εταιρείες παραγωγής και εμπορίας τροφίμων έως χρηματιστηριακές, τράπεζες, υποδομές, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, συμμετοχές τραπεζών σε αυτοκινητοδρόμους, νησιά, έως και... θαλαμηγοί.
Μεγάλο μέρος των πωλητηρίων έχει μπει από τις τράπεζες σε περιουσιακά στοιχεία που έχουν περιέλθει, de facto ή de jure, στην κυριότητά τους από την αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων των ιδιοκτητών τους. Κάποια από αυτά είναι συμμετοχές σε επιχειρήσεις και πολλά από αυτά είναι ξενοδοχεία, όπως το Capsis στη Ρόδο, ενώ άλλα είναι στοιχεία ενεργητικού οφειλετών, όπως είναι τα πλοία ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων. Ακόμα ολόκληροι στόλοι αυτοκινήτων από κατασχέσεις και θαλαμηγών, που επίσης έχουν περιέλθει στην κυριότητά τους, διατίθενται κατά καιρούς στο εξωτερικό σε κλάσματα της τιμής κτήσης τους.
Στον ξενοδοχειακό τομέα οι προς πώληση μονάδες είναι κυριολεκτικά χιλιάδες. Από εμβληματικά συγκροτήματα, όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης, μέχρι απαξιωμένα αρχιτεκτονήματα άλλων δεκαετιών, όπως τα -σημεία αναφοράς της δεκαετίας του ’70Ξενία. Επίσης στο σφυρί βγαίνουν αδιακρίτως μικρές έως μεγάλες μονάδες, σε περιοχές όπως η Αιδηψός, η Ρόδος, η Κρήτη, η Χαλκιδική, η Πελοπόννησος και η Λήμνος, άλλες εν λειτουργία και άλλες σε εγκατάλειψη, με αποτέλεσμα η υπερπροσφορά να χαρακτηρίζεται από ξένους ως μοναδική στα ιστορικά χρονικά.
Στον χρηματοοικονομικό κλάδο είναι γνωστή η αναζήτηση αγοραστή για σημαντικό ποσοστό της Eurobank, όπως και το εγχείρημα των συστημικών τραπεζών εν γένει για αναζήτηση αξίας στη διάθεση των ασφαλιστικών τους μονάδων. Η Εθνική Ασφαλιστική, η Eurolife και η Αγροτική Ασφαλιστική και τα περιουσιακά τους στοιχεία είναι μερικές μόνον από τις εταιρείες του κλάδου που κοιτούν ξένοι και όχι μόνον επενδυτές. Ακόμα πωλούνται χρηματιστηριακές και εξετάζεται η διάθεση ακόμα και θυγατρικών τραπεζών στο asset management. Επίσης, παραμένει προς πώληση η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος μετά την αποχώρηση της Λαϊκής Κύπρου από το προσκήνιο. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εταιρείες ακινήτων, με τις εισηγμένες, μάλιστα, ΑΕΕΑΠ να αναζητούν στρατηγικούς επενδυτές. Ετσι την είσοδο της Fairfax στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank Properties αναμένεται να ακολουθήσουν ανάλογες εξελίξεις στη θυγατρική της Εθνικής, Πανγαία, ενώ τις προοπτικές της σε αυτήν την κατεύθυνση εξετάζει και η Trastor. Στο μέτωπο των ακινήτων, βέβαια, πρέπει να προστεθούν οι χιλιάδες επαγγελματικοί χώροι, γραφεία και βιομηχανικά κτίρια και οι ακόμα περισσότερες κατοικίες και εξοχικά που πωλούνται είτε από τους ιδιοκτήτες τους είτε από τους χρηματοδότες και κατασκευαστές.
Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ο εν εξελίξει διαγωνισμός για την έκταση του Ελληνικού και βέβαια των δεκάδων ελληνικών νησίδων που κοσμούν ιστοσελίδες κτηματομεσιτών ανά τον πλανήτη. Το ρόστερ των ακίνητων που βγάζει το ΤΑΙΠΕΔ στην αγορά περιλαμβάνει ακόμα την Αφάντου στη Ρόδο, το Sale & Repo με τα 28 κτίρια του Δημοσίου, ακίνητα στο εξωτερικό, κάμπινγκ και Ξενία, ιαματικές πηγές και δεκάδες μεγάλες εκτάσεις-φιλέτα.
Τα πωλητήρια που έχουν μπει σε ιδιωτικές εταιρείες είναι επίσης εκατοντάδες και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές περισσότεροι από 300 επιχειρηματίες έχουν προσεγγίσει το Invest in Greece προς αναζήτηση αγοραστών από το εξωτερικό.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/09/2013_520739



Εικόνες-γροθιά στο στομάχι, κάνουν τον γύρο του κόσμου από την Ισπανία των εξώσεων. Η οικονομική κρίση σαρώνει την Ισπανία και πολλές οικογένειες μένουν χωρίς στέγη καθημερινά.
Η 45χρονη Μαρία Ισαμπέλ Ροντρίγκες Ρομέρο ξεσπά σε λυγμούς μπροστά στην κάμερα του Associated Press  κατά τη διάρκεια της αναγκαστικής έξωσης από την κατοικία της.
Όπως δήλωσε η ίδια στους δημοσιογράφους, έχει μία κόρη οκτώ ετών και η μητέρα της πάσχει από διπολική διαταραχή.
Διέμεναν όλοι μαζί επί 24 χρόνια σε διαμέρισμα της εταιρείας State City Hall Housing Company (EMVS) στη Μαδρίτη.
Κατέβαλαν οφειλή προς την εταιρεία ύψους 1.200 ευρώ, ωστόσο η EMVS τους ενημέρωσε πως παρ' όλα αυτά θα πρέπει να μετακομίσουν.
Για την ακρίβεια, όλη η οικογένεια έμεινε άνεργη και δεν μπορούσε να πληρώνει πλέον, με αποτέλεσμα οι οφειλές της να φθάσουν τα 1.000 ευρώ. Παρόλο που κατάφεραν να το πληρώσουν η EMVS τους είπε να φύγουν από το σπίτι.
Η εντολή έξωσης εκτελέστηκε την προηγούμενη Τετάρτη από την αστυνομία παρά την αντίσταση δεκάδων μελών της Πλατφόρμας Θυμάτων Υποθήκης (PAH).
Η διαδικασία έξωσης συνεχίστηκε παρά τις αντιδράσεις. Στην πόρτα μπήκε λουκέτο, οι ίδιοι και όλα τα υπάρχοντά τους βρίσκονται στο δρόμο.
Η οικογένεια πλέον ζει με ένα επίδομα αναπηρίας (η μητέρα της Isabel πάσχει από διπολικό σύνδρομο και ο πατέρας της από εκφυλιστική ασθένεια), καθώς και από τη σύνταξη του πατέρα της.
Μια άλλη γυναίκα, η Αμπάρο Χ. αυτοκτόνησε στις 17 Σεπτεμβρίου από την απόγνωση της όταν έλαβε την ειδοποίηση έξωσης από κατοικία της EMVS για ποσό μικρότερο των 1.000 ευρώ.
Η 45χρονη Αμπάρο δεν άντεξε την πίεση από την έξωση για 972,28 ευρώ που της έστειλε ο δήμος της Μαδρίτης και έθεσε τέλος στη ζωής της μιας ημέρα μετά την άφιξη του κλητήρα με την έξωση.
Η Πλατφόρμα Πληγέντων από Υποθήκες (ΡΗΑ) καταγγέλλει ότι η Αμπάρο ζούσε με το σύζυγό της, τα τρία ανήλικα παιδιά τους και δύο εγγόνιά τους σε ένα διαμέρισμα στην εργατική συνοικία του Καραμπαντσέλ της Μαδρίτης, ενώ είχε άλλα τρία παιδιά. Η Πλατφόρμα υπογράμμισε ότι η Αμπάρο δεν θέλησε να έρθει σε επικοινωνία με τους ακτιβιστές όταν έλαβε την ειδοποίηση για την έξωση.
Το γεγονός ότι η Αμπάρο χρωστούσε μόλις 972,28 ευρώ στη δημοτική εταιρεία EMV, που διαχειρίζεται τις κατοικίες κοινωνικής προστασίας του δήμου της Μαδρίτης, δεν ήταν αρκετό να περιορίσει την ένταση που αντιμετώπισε την έξωση.
Σημειώνεται ότι Δήμαρχος στην πόλη της Μαδρίτης είναι η Άνα Μποτέλια, σύζυγος του πρώην συντηρητικού πρωθυπουργού Αθνάρ. Η ίδια κατηγορείται για πυροδότηση της εκρηκτικής κατάστασης στον τομέα των κατοικιών κοινωνικής προστασίας προχωρώντας σε εξώσεις και τροφοδοτώντας την πίεση που οδηγεί σε αυτοκτονίες.
Η δημοτική αρχή έχει απαγορεύσει στην EMV να εισπράττει τα χρήματα από χρέη ενοικιαστών ή να επαναπραγμαδιατεύεται τα χρέη για να προχωρά σε εξώσεις. Με τον τρόπο αυτό θα αδειάζουν τα δημοτικά ακίνητα και τη δεδομένη στιγμή θα μπορούν να πωλούνται μαζικά σε ιδιώτες.
Νέο κύμα αστέγων
Υπενθυμίζεται ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ανέστειλε τον Ιούλιο την εφαρμογή των μέτρων με τα οποία οι τράπεζες θα εμποδίζονταν να κάνουν έξωση στους οφειλέτες δανειολήπτες.
Τα μέτρα είχαν υιοθετηθεί από την περιφέρεια της Ανδαλουσίας, η οποία ήθελε να εμποδίσει για τρία χρόνια τις εξώσεις όσων οφειλετών αντιμετωπίζουν οικονομική δυσχέρεια και τα σπίτια τους έχουν κατασχεθεί από τις τράπεζες.
Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι υποστήριζε ότι με τον τρόπο αυτό παραβιάζονταν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των τραπεζών.
Με την απόφαση του δικαστηρίου αναστέλλεται η εφαρμογή των μέτρων μέχρι να κριθεί οριστικά η υπόθεση.
Τα θύματα των εξώσεων στην Ισπανία έχουν μοναδικό σύμμαχο τους ακτιβιστές, οι οποίοι έχουν κάνει αξιοθαύμαστες προσπάθειες για να καταφέρουν να μη χάσουν τη στέγη τους οι συνάνθρωποι τους.

http://news247.gr/eidiseis/kosmos/sokaristikes_eikones_apo_tis_ekswseis_sthn_ispania.2433174.html?

No comments: