4.11.13

Ασφαλιστικό σε τρεις δόσεις

Σε ναρκοπέδιο για την κυβέρνηση αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά το ασφαλιστικό. Και μπορεί το νομοσχέδιο που δόθηκε τελικά για διαβούλευση να μην περιέχει νάρκες, όμως η Τρόικα ζητά «ανθρωποθυσίες» και επισημαίνει ότι με τον... Άτλαντα, την Εργάνη και τον Ήλιο δεν σώζονται τα ταμεία.

Μετά τις βόμβες που έσκασαν την προηγούμενη εβδομάδα με τις διαρροές περί αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ή και μείωσης των κύριων συντάξεων, στο υπουργείο Εργασίας τηρούν σιγήν ιχθύος, με μικρές... πινελιές αισιοδοξίας. Δηλώνουν δε, σε όλους τους τόνους ότι προαπαιτούμενα με την έννοια των δεσμεύσεων που έπρεπε να έχουν υλοποιήσει για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, δεν έχουν σε εκκρεμότητα.

Έχουν βέβαια δεσμεύσεις για το 2014, που επηρεάζουν τόσο τα μεγέθη του προϋπολογισμού όσο και το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού.

Τις οποίες «δεν ακουμπούν» γιατί «καίνε»... Έτσι, αρκούνται στον υπερφιλόδοξο στόχο της εξοικονόμησης μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, από το νοικοκύρεμα του συστήματος, που σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση «εξοπλίζει τα ταμεία με θεσμικά εργαλεία που βελτιώνουν δραστικά την εισπρακτική ικανότητα του συστήματος». Διατείνεται δε, ότι εάν  τηρηθούν αυτά τα μέτρα, όπως είναι η διασταύρωση των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) με τις δηλώσεις των εργοδοτών στο σύστημα Εργάνη ή η επέκταση των αυστηρών προστίμων και στους εργοδότες που δεν δηλώνουν τους εργαζόμενούς τους στις ΑΠΔ,  «δεν πρόκειται να θιγεί απολύτως καμία σύνταξη». Με αυτό το νομοσχέδιο, το υπουργείο Εργασίας θεωρεί πως «λύνει» το δύσκολο γρίφο της εξασφάλισης 500 εκατ. ευρώ για την τρύπα του 2014.

Βέβαια, με το νομοσχέδιο που δεν κατατέθηκε ακόμη στη Βουλή, αφού τελεί υπό την αίρεση της Τρόικας των δανειστών (τόσο ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων όσο κυρίως ως προς το μέγεθος της «τρύπας»), δεν αντιμετωπίζονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το υπουργείο Εργασίας και αφορούν τυπικά, στην αξιολόγηση για τη δόση 4,9 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου. Μια αξιολόγηση που ουδείς γνωρίζει  πότε θα ξεκινήσει, με δεδομένο ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας και εκτός απρόοπτου, ξεκινά εκ νέου, η αξιολόγηση για τη δόση του Ιουλίου...

Βασικό αγκάθι που ενδέχεται να τινάξει όλους τους σχεδιασμούς στον αέρα είναι η ρητή δέσμευση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες, σταδιακά, αρχής γενομένης το 2014.

Με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης να κάνουν λόγο για «τρύπα» άνω των 2 δισ. ευρώ στα ταμεία, μια μείωση των εσόδων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ από την μείωση των εισφορών, θα ενεργοποιήσει τη νάρκη του ασφαλιστικού μια ώρα αρχύτερα.

Δεδομένη πάντως, θεωρείται και η μείωση των εφάπαξ, κυρίως του δημοσίου, από τις αρχές του χρόνου, με την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού τους, χωρίς ακόμη στο υπουργείο να έχουν ολοκληρωμένη νέα πρόταση για αυτό. Αρκούνται στην παλαιά υπουργική απόφαση, που έχει δεχθεί σκληρή κριτική, την οποία δεν έχουν τροποποιήσει. Εαν η απόφαση εφαρμοστεί, το εφάπαξ θα μετατραπεί από παροχή σε... επίδομα. Τις περικοπές  σε εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις προανήγγειλε χθες με συνέντευξή του στη Real ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.  Ο κ. Βρούτσης για το σκέλος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία νέα παρέμβαση για όσους θεμελίωσαν ή θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Αντίστοιχα, και μόνο με την ενεργοποίηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, από τον Ιούλιο του 2014 και μετά, αναμένονται σημαντικές περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις.

Δεδομένη είναι και η μείωση των προνοιακών επιδομάτων, με εφαρμογή περιουσιακών –εκτός των εισοδηματικών– κριτηρίων, αλλά και η περικοπή του ΕΚΑΣ σε όσους είναι μικρότεροι των 65 ετών.

Η τρόικα πάντως θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας το απόγευμα της Τρίτης.

Η... ανθρωποθυσία

Και εκεί κάπου την Άνοιξη, αναμένεται αφενός να «μετρηθούν» τα υπό ψήφιση μέτρα, αφετέρου να σκάσουν οι νάρκες του ασφαλιστικού, με αναπόφευκτη την ανθρωποθυσία. Και τότε, οι μειώσεις των κύριων συντάξεων, στα πρώην ταμεία των ΔΕΚΟ - Τραπεζών και στο πρώην ΤΕΒΕ θα είναι αναπόφευκτες. Καθώς δε η ανάγκη για πληρωμή των συντάξεων θα είναι αδήριτη, οι ειδικοί θεωρούν ότι τότε θα εφαρμοστούν και τα άμεσης απόδοσης επιπλέον μέτρα της μείωσης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, μέσω της εφαρμογής νέας ειδικής εισφοράς σε όσους φεύγουν πρόωρα.

Μέτρα για την δόση Ιουλίου

- Τέθηκε σε λειτουργία το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ)
- Μέτρα για την δόση του Δεκεμβρίου
- Θεσμοθέτηση της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, από το 2014 και έως το 2016, κατά 3,9 μονάδες
- Νέο πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις
- Μέτρα που έχουν ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν εντός του 2014
- Νέος τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ και των επικουρικών, με δεδομένη τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και την απεμπλοκή του δημοσίου από τη χρηματοδότηση των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας
- Μείωση των εισφορών στα πρώην ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών,  για τους  παλαιούς ασφαλισμένους, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο
- Επιβολή ειδικής εισφοράς σε επιχειρήσεις για τη διάσωση του ΟΑΕΕ
- Διακοπή στην παροχή του ΕΚΑΣ σε όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 65 ετών.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1900926

No comments: