27.11.13

Ιταλία: Αναστέλλεται η επιβολή φόρου στην κύρια κατοικία - Αποσύρει τη στήριξη του στην κυβέρνηση Λέτα ο Μπερλουσκόνι - Ψήφος εμπιστοσύνης στη Γερουσία για την κυβέρνηση Λέτα

Ο φόρος επί της κύριας κατοικίας δεν θα επιβληθεί ούτε το 2014 στην Ιταλία, μετά από σχετική απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που υποστηρίζει την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα.
Η απόφαση αυτή ενσωματώθηκε σε ειδική τροπολογία που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί μέχρι σήμερα το βράδυ.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, πρόκειται να επιβληθεί φόρος μόνο για την αποκομιδή των απορριμμάτων των κατοίκων των ακινήτων της χώρας. Ο φόρος στην κύρια κατοικία, όμως  - για όποιον διαθέτει ένα μόνο ακίνητο και ιδιοκατοικεί - αναστέλλεται για τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Εξαίρεση θα αποτελέσουν και το 2014 μόνο οι πολυτελείς κατοικίες, οι οποίες θα φορολογηθούν κανονικά.
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/734729

Οι βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και πυρήνα της Κεντροδεξιάς, Forza Italia, είναι έτοιμοι να αποσύρουν τη στήριξή τους από την κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας του Ενρίκο Λέτα, περνώντας στην αντιπολίτευση, μεταδίδει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο.
Ο εκπρόσωπος του κόμματος στη Γερουσία, Πάολο Ρομάνι, δήλωσε ότι «πλέον δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις» για να συνεχίσουν τα στελέχη της Forza Italia να στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε ότι «ενημερώθηκαν σχετικώς» ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.
Όπως αναφέρουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το κόμμα του κ. Μπερλουσκόνι θα καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014.
«Ο προϋπολογισμός φτιάχτηκε μόνο για να διατηρήσουν ορισμένοι τις καρέκλες τους», φέρεται να δήλωσε ο κ. Μπερλουσκόνι στους βουλευτές του.
«Αύριο θα κατέβουν στον δρόμο οι πολίτες που θέλουν να υπερασπίσουν την Δημοκρατία, όχι το πρόσωπό μου», είπε επίσης ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην διαδήλωση συμπαράστασης που οργανώνουν για το απόγευμα της Τετάρτης στην Ρώμη οι υποστηρικτές της Forza Italia.
«Αυτή θα είναι μόνον η αρχή, αλλά η κινητοποίηση μας θα είναι απόλυτα νόμιμη και ειρηνική», πρόσθεσε ο κ. Μπερλουσκόνι απαντώντας έμμεσα στις ανησυχίες που είχε εκφράσει ο πρόεδρος Τζ. Ναπολιτάνο για τυχόν «υπέρβαση των ορίων της νομιμότητας».
Το βράδυ της Τετάρτης, στις 19:00 ώρα Ιταλίας (20:00 ώρα Ελλάδος), η Γερουσία πρόκειται να ψηφίσει σχετικά με την αποπομπή ή μη του κ. Μπερλουσκόνι από το σώμα.

http://www.naftemporiki.gr/story/734901

Η κυβέρνηση Λέτα κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2014, επιβιώνοντας πολιτικά μετά την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του κεντροδεξιού κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι την παραμονή της ψηφοφορίας.

Παρά την απόφαση του κόμματος του Μπερλουσκόνι να καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014, ο συνασπισμός του κεντροαριστερού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα κατάφερε να αποσπάσει μια άνετη πλειοψηφία, καθώς ενισχύθηκε από μια ομάδα κεντροδεξιών «ανταρτών» που διαχώρισαν τη θέση τους από τον Μπερλουσκόνι, στηρίζοντας την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, υπέρ του κυβερνητικού συνασπισμού του πρωθυπουργού Λέτα τάχθηκαν 171 γερουσιαστές ενώ 135 ψήφισαν κατά.
Η ψηφοφορία έγινε κατόπιν της πρώτης συνεδρίασης του λεγόμενου νόμου σταθερότητας, ο οποίος απαιτεί περαιτέρω έγκριση του σώματος πριν γίνει νόμος του κράτους.

http://www.naftemporiki.gr/story/735010

No comments: