4.12.13

Citi: "Βυθισμένη" σε ύφεση η Ελλάδα μέχρι το 2016

Δεν «βλέπει» ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2014 η Citi που, κόντρα στις περισσότερες προβλέψεις, προχωρά σε μια μάλλον απαισιόδοξη εκτίμηση για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ. Προβλέπει συνέχιση της ύφεσης το 2014 και το 2015, ενώ εκτιμά πως το κούρεμα των ομολόγων του επίσημου τομέα αποτελεί τον μόνο δρόμο προς την δημοσιονομική βιωσιμότητα για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, σε έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η Citi εκτιμά πως οι περαιτέρω αυξήσεις φόρων που έχουν σχεδιαστεί για το επόμενο διάστημα σε συνδυασμό με τις περικοπές δαπανών, πιθανότατα θα αφήσουν βυθισμένη την Ελλάδα σε ύφεση το 2014 ακόμα και το 2015.

Όπως επισημαίνει η τράπεζα, η ύφεση στην Ελλάδα υποχώρησε στο 3% το γ’ τρίμηνο κυρίως χάρη στην μειωμένη δημοσιονομική απορρόφηση το 2011-2012 και την πτώση του πληθωρισμού. Για το 2013 ο οίκος τοποθετεί την συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ στο 3,3%, αναμένοντας άμβλυνση της ύφεσης στο 1,9% το 2014 και 0,5% το 2015. Η ανάκαμψη θα αργήσει να έρθει για την Ελλάδα καθώς, σύμφωνα με τη Citi, η χώρα θα δει ανάπτυξη το 2016 με ρυθμό 1,1%.

Επίσης, η Citi υποβαθμίζει σημαντικά τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό στη χώρα κυρίως λόγω του μεγάλου κενού στο ΑΕΠ της Ελλάδας τους επόμενους μήνες. Έτσι λοιπόν, προβλέπει μείωση του πληθωρισμού κατά 0,8% φέτος, 2,9% το 2014 και 2,4% το 2015. Οι τιμές καταναλωτή θα αρχίσουν να αυξάνονται ξανά στην Ελλάδα το 2018, εκτιμά ο οίκος.

Δυσοίωνες είναι και οι εκτιμήσεις της τράπεζας και για την πορεία του δημοσίου χρέους το οποίο προβλέπει ότι θα ανέλθει στο 175% του ΑΕΠ φέτος, για να ενισχυθεί περαιτέρω στο 190% και 199% του ΑΕΠ τα έτη 2014 και 2015, αντίστοιχα, και αυτό έχοντας συνυπολογίσει στις εκτιμήσεις της νέα μείωση του κόστους των δανείων του επίσημου τομέα.

«Οι διαπραγματεύσεις για νέα ανακούφιση της Ελλάδας από το βάρος του χρέους μέσω κουρέματος των ομολόγων του επίσημου τομέα θα εγείρουν πολιτική αστάθεια αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών», υπογραμμίζει ενώ τοποθετείται λέγοντας πως μόνο το κούρεμα αυτών των τίτλων θα αποκαθιστούσε την δημοσιονομική βιωσιμότητα στην Ελλάδα. «Μια τέτοια συμφωνία ωστόσο είναι απίθανο να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα», σημειώνει η Citi, χωρίς να αποκλείει ωστόσο μικρού μεγέθους OSI το 2014 που δεν θα είναι όμως αρκετό για να αποκαταστήσει την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο οίκος εκτιμά πως το ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά τα επόμενα χρόνια, ενώ «βλέπει» ανάγκη για OSI για Ελλάδα, Κύπρο και Πορτογαλία. Παράλληλα, εκτιμά πως μεσοπρόθεσμα Ισπανία και Ιταλία δεν θα χρειαστούν PSI, αν και τονίζει πως η αναδιάρθρωση χρέους για αυτές τις χώρες παραμένει ένας πραγματικός κίνδυνος, ειδικότερα αν η πορεία του ΑΕΠ απογοητεύσει.

Η Citi εκτιμά πως η Σλοβενία ενδέχεται να αποτελέσει την 6η χώρα της ευρωζώνης που θα ζητήσει διάσωση το επόμενο έτος.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1918901

No comments: