22.5.07

Margin

Λίγα λόγια για το λογαριασμό margin...

Απαραίτητη προϋπόθεση να διαθέτεις ήδη ορισμένους τίτλους, π.χ. μετοχών.
Ας πούμε ότι έχεις 1,000 ΕΤΕ με τιμή €40, δηλαδή αποτίμηση €40,000. Η χρηματιστηριακή που ανοίγεις τον λογαριασμό margin (margin account) έχει την δυνατότητα να σου δώσει περιθώριο ασφάλισης (margin) ίσο με 1 (ποσοστό στάθμισης) για κάθε μία μετοχή που "εγκλωβίζεις" στον λογαριασμό margin. Λέω "εγκλωβίζεις" γιατί αυτές δεν τις "κουνάς".
Επειδή, €40,000 Χ 1 = €40,000, η χρηματιστηριακή επιτρέπει να "παίξεις" αέρα €40,000 σε μετοχές, που όμως εξαρτάται από την καθημερινή αποτίμηση της ΕΤΕ. Εάν η ΕΤΕ πέσει στα €35, τότε έχεις περιθώριο 1,000 τεμ Χ €35 Χ 1 = €35,000 για να "παίζεις" αέρα.
Η χρηματιστηριακή χρεώνει ετήσιο επιτόκιο του αέρα, κοντά στο 8-10%, με μηνιαία ανάλυση του λογαριασμού.
Όριο του margin είναι κοντά στο €1,000,000... Αναλόγως του πόσο "βαρύ" είναι το χαρτί που εγκλωβίζεις στον λογαριασμό διαφέρει το ποσοστό στάθμισης, έτσι ενώ η ΕΤΕ έχει 1, η ΦΡΙΓΟ θα έχει π.χ. 0,85, που σημαίνει ότι παίζεις αέρα μόνο το 85% της συνολικής αποτίμησης των μετοχών της ΦΡΙΓΟ...

Στην ουσία είναι "νόμιμος αέρας", με χρέωση, ενώ υπάρχει και η περίπτωση του margin call, δηλαδή εφόσον η αποτίμηση των εγκλωβισμένων σου πέσουν π.χ. 10%, θα σε πάρουν τηλέφωνο και ή θα πρέπει να πουλήσεις ανάλογο ποσό από τον αγορασμένο αέρα που διαθέτεις ή να δώσεις ένα ποσό μετρητών για να ανέβει το margin σου...

Σε γενικές γραμμές η ίδια διαδικασία με
1. μεγαλύτερες αποδόσεις
2. μεγαλύτερο ρίσκο (κίνδυνο)
ύπάρχει στα παράγωγα προϊόντα του ΧΠΑ, και ειδικά στα λεγόμενα futures ή ΣΜΕ, όπου παίζεις με margin 20% του κεφαλαίου. Δηλαδή αγοράζεις 5 ΣΜΕ που αξίζουν 100 και εσύ καταθέτεις μόλις τα 20..
Τέτοια έκανε ο γνωστός Nick Leeson.... και κάποια στιγμή από το margin call φαλήρισε η Τράπεζα του...

Προσωπική άποψη είναι ότι είναι χρήσιμο εργαλείο χρηματοδότησης εφόσον ο επενδυτής σκέπτεται με μακροχρόνιο ορίζοντα, δεν επιθυμεί να αλλάξει το χαρτοφυλάκιό του και θέλει να "επενδύσει" σε κάτι καινούριο...

Η νομιμοποίηση του "αέρα" ήρθε αρκετά χρόνια μετά το αναπανάληπτο '99, όταν ο αέρας ήταν το οξυγόνο που έστειλε τον δείκτη στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών, θυμίζω ήταν περίπου 6,500 μονάδες!

Ορισμένα links που παρέχουν πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για το margin, ότι βρήκα πρόχειρα...
http://www.euroxx.gr/margin.htm
http://www.pkonline.gr/app/Help?section=8&subsection=53
http://www.investdirect.hsbc.gr/HSBC/portal/media-type/html/user/anon/page/default.psml/js_pane/P-10bf6c12209-100ea

4 comments:

Anonymous said...

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΑΓΟΡΑΖΩ ΣΗΜΕΡΑ 1000 ΜΕΤΟΧΕΣ ΕΤΕ ΜΕ ΤΙΜΗ €44,00 = €44,000, ''η χρηματιστηριακή επιτρέπει να "παίξεις" αέρα €44,000'' ΟΠΟΤΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΑΓΟΡΑΖΩ ΜΕΤΟΧΕΣ ΑΛΦΑ ΑΝΑΛΟΓΗΣ ΑΞΙΑΣ €44,000. ΑΝ Η ΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΠΑΕΙ ΣΤΑ 43 ΕΓΩ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΩ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΦΑ?

geokalp said...

έχεις δύο επιλογές:
α. πουλάς λίγα ΑΛΦΑ
β. βάζεις κι άλλα στο margin, είτε βαζεις ΕΤΕ είτε μετρητά

όμως, ξεκινάς από λάθος σημείο: πρώτα έχεις 1000 ΕΤΕ και δεν θέλεις να τα κουνήσεις, και μετά αγοράζεις με πίστωση..

Anonymous said...

Καλά όλα αυτά ... αλλά και η Folli Follie με τα ψεύτικα και ακαλαίσθητα κοσμήματα και τα ελλαττωματικά ρολόγια να παίζει στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας και η μτχ της να σκαρφαλώνει ... είναι από τα πιο αδιανόητα πράγματα που έχουν συμβεί στον πλανήτη.

Anonymous said...

Θα ήθελα να μου αποστείλετε,αν αυτό ειναι δυνατό,όσο γίνετε περισσοτερες πληροφορίες σχετικά με τους λογαριασμούς margin και την χρήση τους,καθώς ενδιαφέρομαι να ασχοληθώ με το συγκεκριμέν αντικείμενο...Θα περιμένω τυχον αποστολή στοιχείων σας στον λογαριασμο:twimaf@yahoo.gr.