18.11.12

Δεν επιτρέπεται Έλληνες πλούσιοι να εκμεταλλεύονται το αυστριακό Δίκαιο για να φοροδιαφεύγουν στη χώρα τους

Έντονη κριτική κατά της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου αναφορικά με την ελληνική φοροδιαφυγή ασκεί σε νέες δηλώσεις του ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για φορολογία, τελωνειακή ένωση, έλεγχο και καταπολέμηση απάτης, Algirdas Semeta. "Δεν επιτρέπεται Έλληνες πλούσιοι να εκμεταλλεύονται το αυστριακό Δίκαιο για να φοροδιαφεύγουν στη χώρα τους", επισημαίνει, μιλώντας στον γερμανικό τύπο.
Ο Επίτροπος διευκρινίζει ότι η ΕΕ δεν ζητά την κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου για τους πολίτες της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου, αλλά και δεν μπορεί να δεχτεί ότι Ελληνες, Γερμανοί ή Λιθουανοί, εκμεταλλεύονται το αυστριακό Δίκαιο για να γλυτώσουν από τους φόρους στην πατρίδα τους.
Ο Seemeta εξαπολύει μύδρους και κατά του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup, Jean Claude Juncker. "Ως πρόεδρος του Eurogroup, θα έπρεπε να βοηθήσει, μαζί με όλους τους υπουργούς Οικονομικών, για την προώθηση μιας πολιτικής, περισσότερης φορολογικής ειλικρίνειας και δικαιοσύνης, καθώς κάθε βελτίωση στην είσπραξη φόρων στις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, θα οδηγούσε σε εκτόνωση της οικονομικής τους κατάστασης", σημειώνει ο Semeta.
O πορτογαλικής καταγωγής Ευρωπαίος Επίτροπος υπογραμμίζει ότι "έτησίως χάνονται στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο ευρώ από φοροδιαφυγή. Στις Βρυξέλλες έχουν επισημανθεί και εξαλειφθεί, μετά το 1997, πάνω από 100 άδικες φορολογικές πρακτικές".
Από το εάν θα συμμετάσχουν οι εύποροι Έλληνες στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας τους, εξαρτάται η συναίνεση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών σε ένα νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, δήλωνε νωρίτερα ο Πρόεδρος του SPD Zigkmar Gabriel , σε συνέντευξή του στην "Bild am Sonntag" και ζητεί πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των πλούσιων Ελλήνων στην Ευρώπη. Παρομοιάζει δε με κλεπταποδόχους τους Ευρωπαίους ηγέτες, στων οποίων τις χώρες κατέληγαν τα χρήματα των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων. "Δεν μπορώ να διανοηθώ ένα νέο πακέτο βοήθειας, χωρίς να πρέπει και οι πλούσιοι Έλληνες να πληρώσουν", δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Gabriel και καλεί την γερμανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάψουν να παρακολουθούν απαθείς την φοροδιαφυγή και "να παγώσουν τα προστατευμένα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων, μέχρι να αποδείξουν ότι έχουν πληρώσει τους νόμιμους φόρους". Τονίζει ακόμη ότι τόσο η Γερμανία όσο και άλλες χώρες έχουν επωφεληθεί, καθώς οι Έλληνες εκατομμυριούχοι διοχέτευσαν τα χρήματά τους σε αυτές: "Οι ηγεσίες θα έπρεπε να ντρέπονται που κέρδιζαν κρυφά, σαν κλεπταποδόχοι, από την φοροδιαφυγή των δισεκατομμυριούχων Ελλήνων και μετά ζητούσαν από τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους φορολογούμενους χρήματα για πακέτα διάσωσης".
Ο Πρόεδρος του SPD εκτιμά ακόμη ότι για την Ελλάδα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης πόρων από τον αμυντικό προϋπολογισμό, ο οποίος, όπως λέει, «σε σχέση με την οικονομική δύναμη της χώρας, είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη».

bankingnews

____________________________________________________

είναι βέβαιο ότι η ΕΕ διαθέτει πολλά εργαλεία για να κρύβονται φόροι ή άλλα παρόμοια
μακάρι να σπάσει η ομερτά

No comments: