1.10.12

Πέτερ Μπόφινγκερ: Για το χάλι της Ελλάδας φταίει η «θεραπεία σοκ»

Με την ολέθρια πολιτική που ακολουθήθηκε στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης συγκρίνει ο Γερμανός οικονομολόγος -σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ- την πολιτική που έχει επιβάλει η τρόικα στην Ελλάδα.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα οφείλεται μεταξύ άλλων στην 'οικονομική θεραπεία σοκ' που ακολουθείται», αναφέρει, ενώ την ίδια ώρα οι Πράσινοι προειδοποιούν για τις καταστροφικές συνέπειες μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας.


Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Weser-Kurier, ο Πέτερ Μπόφινγκερ ασκεί δριμεία κριτική στην πολιτική λιτότητας που ακολουθούν οι χώρες της Ευρωζώνης.
«Η πολιτική που ασκείται στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα είναι η πολιτική του καγκελαρίου Μπρούνινγκ» τονίζει, παραπέμποντας στην στρατηγική των περικοπών στο κοινωνικό κράτος, η οποία στις αρχές της δεκαετίας του '30 οδήγησε σε εκτίναξη της ανεργίας και του πληθωρισμού.
Τέτοιου είδους περικοπές δεν έχουν κανένα νόημα σε χώρες που βρίσκονται σε ύφεση, επισήμανε ο κ. Μπόφινγκερ, διευκρινίζοντας:
«Η κατάσταση στην Ελλάδα οφείλεται μεταξύ άλλων στην 'οικονομική θεραπεία σοκ' που ακολουθείται». Σύμφωνα με το μέλος του «συμβουλίου των σοφών» της γερμανικής οικονομίας, «υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία να έχουν την τύχη της Ελλάδας».
Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν προειδοποιεί για τις ολέθριες συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel, ο Γιούργκεν Τριτίν λέει χαρακτηριστικά:
«Καταρχάς θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας, αλλά ήδη σήμερα γνωρίζουμε ότι η πολιτική της λιτότητας έχει επηρεάσει περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα». Προσθέτει, δε, ότι είναι απαγορευτική για τη Γερμανία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=477274

No comments: