28.9.12

Χέλμουτ Σμιτ: Επίθεση σε Μέρκελ "μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί στην Ελλάδα ούτε σεντ από τον γερμανικό προϋπολογισμό"

Δριμύ κατηγορώ σε βάρος της Α. Μέρκελ για τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση χρέους στην ευρωζώνη εξαπέλυσε εκ νέου ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Maybrit Illner (Μάιμπριτ Ίλνερ) της κρατικής τηλεόρασης, ο Χ. Σμιτ υπογράμμισε ότι «εν μέρει ευθύνεται η ίδια» η Γερμανίδα καγκελάριος για το γεγονός ότι σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν φωτογραφίες που «την απεικονίζουν με αγκυλωτό σταυρό».

Ορισμένες γειτονικές χώρες αισθάνονται ότι η Γερμανία θέλει να γίνει και πάλι το επίκεντρο της Ευρώπης, είπε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, της πολιτικής της Α. Μέρκελ υπεραμύνθηκε στην ίδια εκπομπή ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, τονίζοντας ότι η καγκελάριος μάχεται «και εν ονόματι άλλων γειτονικών λαών» για ένα σταθερό ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι η καγκελάριος «στέκεται απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη». Ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος για τον "υψηλό ορθολογισμό της και την βούλησή της για δράση». Άλλωστε, όπως είπε, ακόμη και για επιστήμονες «είναι εξαιρετικά δύσκολο να γνωρίζουν ποιο βήμα είναι το σωστό».

Στην ευρωκρίση, όπως υπογράμμισε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος, δεν θα πρέπει να χάνουμε την υπομονή μας, «δεν θα πρέπει να τρελαινόμαστε και να γινόμαστε υστερικοί». Όταν ξέσπασε η κρίση το 2008, οι Γερμανοί παρέμειναν ήρεμοι, υπενθύμισε ο Γιοάχιμ Γκάουκ, τονίζοντας ότι στη Γερμανία και σε πολιτικό επίπεδο οι ακροδεξιοί δεν έχουν καμία πιθανότητα.

«Θέλω να ευχηθώ να δικαιωθεί ο πρόεδρος», απάντησε ο Χέλμουτ Σμιτ. Ωστόσο όπως είπε ο πρώην καγκελάριος, «μιλάμε μόνον για θυσίες τις οποίες ενδεχομένως να πρέπει να κάνουμε στο μέλλον». Στην πραγματικότητα, μέχρι σήμερα «δεν έχει δοθεί στην Ελλάδα ούτε σεντ από τον γερμανικό προϋπολογισμό».  

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/728566/Article.aspx

No comments: