29.9.10

Ισλανδία: Στο εδώλιο ο πρωθυπουργός της κατάρρευσης

Στο ειδικό δικαστήριο παρέπεμψε το κοινοβούλιο της Ισλανδίας τον πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Geir H. Haarde για το ρόλο που διαδραμάτισε στην οικονομική κατάρρευση πριν από δύο χρόνια.

Η πρόταση της προανακριτικής επιτροπής του Κοινοβουλίου που εξέτασε το θέμα εγκρίθηκε με ψήφους 33 υπέρ έναντι 30 κατά. Θα είναι η πρώτη φορά μετά το 1905 που πρώην πρωθυπουργός της χώρας θα βρεθεί ως κατηγορούμενος στο Ειδικό Δικαστήριο.

Το Κοινοβούλιο δεν ενέκρινε την παραπομπή του πρώην υπ. Οικονομικών Arni M. Mathiesen, του πρώην υπ. Επιχειρήσεων Bjorgvin G. Sigurdsson και του πρώην υπ. Εξωτερικών Ingibjorg Solrun Gisladottir.

Σημειώνεται ότι η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Ισλανδίας το 2008 ανάγκασε τη χώρα, την πέμπτη πλουσιότερη έως τότε συγκρίνοντας το κατα κεφαλήν ΑΕΠ, να στραφεί στο ΔΝΤ για βοήθεια και την κορώνα να «βυθιστεί» 80% έναντι του ευρώ.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Johanna Sigurdardottir, που ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2009, πασχίζει να ξαναχτίσει τη σακατεμένη οικονομία την ώρα που οι Ισλανδοί παλεύουν με τα χρέη βλέποντας παράλληλα τους μισθούς τους να έχουν μειωθεί 20,3% το 2009.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=87506

No comments: