11.4.11

Νέο "όχι΄ των Ισλανδών για την αποζημίωση Βρετανίας και Ολλανδίας

Συντριπτική υπεροχή του «όχι» δείχνουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Ισλανδία για τη συμφωνία αποζημίωσης Βρετανίας και Ολλανδίας για την υπόθεση της κατάρρευσης της τράπεζας Icesave το 2008, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Σύμφωνα με μέχρι τώρα αποτελέσματα, με το 90% των ψήφων καταμετρημένο το 59,1% των ψηφοφόρων απορρίπτει τη συμφωνία ενώ το 40,9% την αποδέχεται.

Οι δύο αυτές χώρες είχαν αποζημιώσει 340.000 πολίτες τους με καταθέσεις στην ισλανδική τράπεζα με το ποσό των 3,9 δισ. ευρώ ενώ παράλληλα διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις με την Ισλανδία. Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη συμφωνία που τίθεται σε δημοψήφισμα καθώς η πρώτη είχε απορριφθεί από τους Ισλανδούς πολίτες με πλειοψηφία 93%.

Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία η αποπληρωμή θα γινόταν σταδιακά έως το 2046 με επιτόκιο 3% για τα 1,3 δισ. ευρώ  που η Ολλανδία επιδιώκει να λάβει και με επιτόκιο 3,3% για το υπόλοιπο ποσό με το οποίο η Βρετανία έχει αποζημιώσει δικούς της πολίτες.

Μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Danny Alexander σε συνέντευξή του στο BBC εξέφρασε την απογοήτευσή του προσθέτοντας πως η χώρα του θα απευθυνθεί στα δικαστήρια. Ο Alexander συμπλήρωσε πως η βρετανική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση έναντι των Βρετανών φορολογουμένων να διεκδικήσει τα χρήματα. Η υπόθεση αναμένεται να επιλυθεί στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) στην οποία ανήκουν η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία.


http://www.capital.gr/News.asp?id=1169239

No comments: