9.1.13

η στιγμή του Τζακ Μπούρμαν

Αντίθετα από μια οικογένεια ή μια επιχείρηση, το κράτος διαθέτει πλεονέκτημα φερεγγυότητας: μπορεί να επεκτείνει τους πόρους του μέσω φόρων, τελών, εισφορών, επιτάξεων.
Εννοείται πως μπορεί να μειώσει τις δαπάνες του, όμως το σημαντικό πλεονέκτημα έγγυται στο ότι μπορεί να αυξάνει τα έσοδά του αφού μπορεί να φορολογεί εισοδήματα και περιουσία.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το κράτος έχει προχωρήσει ακόμα πιο πέρα: έχει πείσει τη πλειοψηφία των ψηφοφόρων ότι οι φόροι που θα πληρώσουν θα χρησιμοποιηθούν για να αποζημιωθούν οι δανειστές και οχι για να χρηματοδοτηθούν νοσοκομεία ή σχολεία.
Στη πλευρά των δαπανών, οι περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών, έχει γίνει ευρύτατα αποδεκτό ότι θα βοηθήσουν για τη καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

..the capacity to service debt by a sovereign is, in part, a matter of its willingness and ability to implement policies to generate the resources needed to service that debt. Debt can almost always be serviced in some abstract sense, through additional taxation and through the diversion of yet more domestic production to exports to generate the revenue and foreign exchange needed to service the debt. But there is a political and social, and perhaps moral, threshold beyond which policies to force these results become unacceptable.

(ελεύθερη μετάφραση μιας γραμμής)
θεωρητικά, μπορείς πάντοτε να εξυπηρετείς ένα χρέος [...] υπάρχει όμως ένα πολιτικό και κοινωνικό, ενδεχομένως και ηθικό όριο, πέρα από το οποίο η πολιτική παύει να είναι αποδεκτή
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Μπούρμαν περιγράφει ένα τέτοιο όριο σε ομιλία του με τίτλο "Αναδιάρθρωση Δημοσίου Χρέους".

Η πορεία της ελληνικής κοινωνίας στο 2013 θα έχει να αντιμετωπίσει μια στιγμή Μπούρμαν. Γιατί, μπορεί οι πολίτες να έδωσαν την συγκατάθεσή τους, ύστερα από τις τελευταίες εκλογές, προς τη πορεία εξυπηρέτησης του χρέους, με τη βοήθεια των χωρών ΟΝΕ, όμως, ειδικά οι επόμενοι μήνες θα είναι μήνες πληρωμής των υποχρεώσεων που εξουσιοδότησαν να αναληφθούν για λογαριασμό τους.
Και τα στοιχεία μέχρι σήμερα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, με το χρέος των πολιτών προς το κράτος να αυξάνει κάθε μήνα με μεγάλο όγκο, οι αναλύσεις της Morgan Stanley και της EYΡΩΒ υπογραμμίζουν τους κινδύνους μιας στιγμής Μπούρμαν

Sovereign Debt Restructuring: Where Stands the Debate?
Speech by Jack Boorman, Special Advisor to the Managing Director
International Monetary Fund
Given at conference cosponsored by the CATO Institute and The Economist
New York, October 17, 2002 

No comments: