29.1.13

Η Ισλανδία κέρδισε δίκη για αποζημιώσεις ξένων καταθετών

Μεγάλη νίκη πέτυχε χθες η ισλανδική κυβέρνηση, καθώς το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (EFTA) έκρινε τελεσίδικα ότι δεν είναι υποχρεωμένη ν’ αποζημιώσει Βρετανούς και Ολλανδούς καταθέτες που έχασαν χρήματα όταν χρεοκόπησε η ισλανδική τράπεζα Landsbankinn το 2008. Το δικαστήριο έκρινε ότι η Ισλανδία δεν παραβίασε τις ευρωπαϊκές οδηγίες περί εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων, διότι βρέθηκε αντιμέτωπη με συστημική κρίση και οι πόροι του Ταμείου εγγυήσεων δεν επαρκούσαν.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_29/01/2013_509399

Ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάσισε ότι είχε το δικαίωμα να μην αποζημιώσει ξένους αποταμιευτές όταν οι τράπεζές της κατέρρευσαν

Του Μπάμπη Μιχάλη

Απροσδόκητη νίκη πέτυχε χθες η μικρή Ισλανδία έναντι της Βρετανίας, της Ολλανδίας και των ευρωπαϊκών αρχών, καθώς διευρωπαϊκό δικαστήριο δικαίωσε την άρνησή της να αποζημιώσει ξένους καταθέτες μετά την κατάρρευση των τραπεζών της τον Οκτώβριο του 2008.

Το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (EFTA) απέρριψε όλες τις κατηγορίες εναντίον της, αποφασίζοντας ότι δεν παραβίασε την ευρωπαϊκή οδηγία εγγύησης των καταθέσεων και δεν έκανε διακρίσεις μεταξύ των εγχώριων και των ξένων καταθετών.

Η υπόθεση αφορά τη θυγατρική ηλεκτρονική τράπεζα Icesave τής άλλοτε μεγαλύτερης τράπεζας της Ισλανδίας Landsbanki, η οποία -δύο μόλις εβδομάδες μετά την πτώχευση της Lehman Brothers στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2008- κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος μαζί με τις άλλες δύο μεγάλες τράπεζες της χώρας.

Είχε προηγηθεί η τεράστια φούσκα του ισλανδικού τραπεζικού τομέα, ο οποίος λίγο πριν από το κραχ του 2008 έφτασε να έχει αξία 10 φορές μεγαλύτερη από το ΑΕΠ της χώρας. Κομμάτι αυτού η Icesave, υποσχόμενη ιλιγγιώδεις αποδόσεις, κατάφερε να προσελκύσει μαζικές καταθέσεις από χιλιάδες Βρετανούς και Ολλανδούς πολίτες.

Οταν έγινε το κραχ η βρετανική και η ολλανδική κυβέρνηση έσπευσαν να αποζημιώσουν τους πολίτες τους και στη συνέχεια έστειλαν τον λογαριασμό στην ισλανδική. Ζητούσαν 17.000 δολάρια από κάθε Ισλανδό συν τους τόκους. Η ισλανδική κυβέρνηση βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, προσπάθησε δύο φορές να συμβιβαστεί και να προχωρήσει σε συμφωνία αποπληρωμής.

Η συμφωνία κόλλησε όμως στον πρόεδρο της χώρας Ολαφουρ Γκρίμσον, ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του δεν έχει τη νομική υποχρέωση να αναλάβει τις ζημιές μιας ιδιωτικής τράπεζας και παρέπεμψε σε δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου τον δικαίωσε δύο φορές.

Η άρνηση του ισλανδικού λαού δεν ήταν εύκολη. Ο τσαμπουκάς που άσκησαν σε βάρος τους οι «μεγάλοι» ήταν τεράστιος. Η Βρετανία απείλησε να προβάλει βέτο σε ενδεχόμενο αίτημα της Ισλανδίας για ένταξη στην Ε.Ε. ενώ δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία και να κατατάξει τη χώρα στη λίστα με τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα προκειμένου να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία που διατηρούσε στη Βρετανία η Landsbanki.

Ακόμη, η εποπτεύουσα αρχή τής ΕFTΑ, συνεπικουρούμενη από Βρετανία και Ολλανδία, έφερε την υπόθεση στο δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι η Ισλανδία, βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας -με την οποία οφείλει να συμμορφώνεται ως μέλος της EFTA- θα έπρεπε να διασφαλίσει ότι οι ξένοι καταθέτες που έχασαν χρήματα από την Icesave θα αποπληρωθούν από το εγχώριο σχήμα εγγύησης των καταθέσεων.

Η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου διαμηνύει όμως ότι βάσει της παραπάνω οδηγίας «εάν ένα εθνικό σχήμα εγγύησης των καταθέσεων είναι ανέτοιμο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του λόγω συστημικής κρίσης, τότε το κράτος και οι αρχές του δεν έχουν την υποχρέωση να διασφαλίσουν τις αποζημιώσεις».

Η απόφαση αυτή «απο-κοινωνικοποιεί» για πρώτη φορά τις ζημιές των τραπεζών. Αν και δεν δεσμεύει το ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε. δημιουργεί νομικό προηγούμενο, το οποίο ενδεχομένως θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο μέλλον.

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν από την αρχή της υπόθεσης Icesave ήταν σχεδόν εμφανές πως οι ξένοι καταθέτες της δεν θα έχαναν τα χρήματά τους αφού τα περιουσιακά στοιχεία της μητρικής Landsbanki επαρκούσαν για την αποζημίωσή τους. Ο τσαμπουκάς των «μεγάλων» σε βάρος των Ισλανδών έγινε κατά συνέπεια για άλλους λόγους. Δηλαδή, για τους τόκους, κυρίως όμως προκειμένου να μην ξυπνήσουν και κινηθούν προς την κατεύθυνση αυτή και άλλοι λαοί, όπως για παράδειγμα οι Ιρλανδοί που ακόμη βουλιάζουν στη λιτότητα προκειμένου να ξεπληρώσουν τα χρέη των τραπεζών τους

http://www.efsyn.gr/?p=19229

No comments: