18.3.13

Μπόφινγκερ: H απόφαση του Eurogroup θα έχει ολέθριες επιπτώσεις "έσπασε και το δεύτερο ταμπού, οι καταθέσεις των αποταμιευτών"

O γερμανός οικονομολόγος και μέλος του «Συμβουλίου των σοφών της γερμανικής οικονομίας» Πέτερ Μπόφινγκερ καλεί τους «27» να ανακαλέσουν την απόφαση για τη συμμετοχή των καταθετών στο κόστος διάσωσης της κυπριακής οικονομίας προειδοποιώντας πως «σε διαφορετική περίπτωση η απόφαση αυτή θα έχει ολέθριες επιπτώσεις».
Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Passauer Neue Presse, ο καθηγητής Μπόφινγκερ υποστηρίζει ότι αυτή η ντε φάκτο απαλλοτρίωση θέτει σε κίνδυνο, όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, αλλά συνιστά απειλή και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα συνολικά της Eυρωζώνης».
H εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε νέα όξυνση της «ευρωκρίσης» και το κόστος της θα είναι κατά πολύ υψηλότερο από τα κεφάλαια που εξοικονομούνται δια του κουρέματος των καταθέσεων, υποστηρίζει ο Πέτερ Μπόφινγκερ και εξηγεί: «Με τη συμμετοχή των καταθετών θα υποστεί ρήγμα ο δεύτερος πυλώνας του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Όπως διευκρινίζει ο γερμανός καθηγητής, τον Οκτώβριο του 2010 αμφισβητήθηκε ο πρώτος πυλώνας, που είναι η απεριόριστη ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων. Και έκτοτε τα κρατικά ομόλογα δεν θεωρούνται ασφαλή.
«Τώρα έσπασε και το δεύτερο ταμπού , οι καταθέσεις των αποταμιευτών», λέει χαρακτηριστικά ο Πέτερ Μπόφινγκερ, χωρίς να κρύβει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο κι άλλοι αποταμιευτές σε άλλες χώρες της Ευρώπης να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες.

http://www.naftemporiki.gr/story/628204

________________________________

έτσι είναι, ασχετα εάν παρουσιάζεται σήμερα ως μικρό ενδεχόμενο να συμβεί πχ στην Ιταλία ή την Ισπανία


No comments: