28.11.12

Spiegel:Η Μέρκελ κρύβει την αλήθεια από Γερμανούς

Η Άγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δίνουν προτεραιότητα στην προεκλογική τους καμπάνια από την οικονομική πραγματικότητα, επιλέγοντας λογιστικά κόλπα για να μεταθέσουν για αργότερα το αναπόφευκτο ελληνικό κούρεμα, γράφει το Spiegel σε ένα άρθρο καταπέλτη κατά της γερμανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, το ΔΝΤ ορθώς τάσσεται υπέρ ενός "OSI", καθώς όλα τα οικονομικά δεδομένα δείχνουν ότι είναι ο μόνος δρόμος για την επιστροφή του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα.

Ακόμα και αν εφαρμοστούν όλα τα λογιστικά τρικ που προτείνει η Γερμανία – μείωση επιτοκίων, επαναγορά χρέους, επιστροφή κερδών από ομόλογα ΕΚΤ, δεκαετές μορατόριουμ – τα ίδια τα έγγραφα του Eurogroup αναγνωρίζουν ότι δεν μπορεί να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των 32 δισ. ευρώ, αλλά ούτε και να υποχωρήσει το χρέος κάτω από το 120% του ΑΕΠ μετά το 2020.

Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση αντιτίθεται με πείσμα στις εκκλήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για κούρεμα των επίσημων δανείων στην Ελλάδα, αν και ήταν αυτή που κάλεσε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στην διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης.

"Δεν υπάρχει άλλος παγκόσμιος οργανισμός που να έχει ανάλογο επίπεδο τεχνογνωσίας" είχε δηλώσει ο Β. Σόιμπλε στην αρχή της ευρωπαϊκής κρίσης.

Αλλά τώρα το Βερολίνο είναι αυτό που δείχνει την μεγαλύτερη αντίσταση στην προσέγγιση του ΔΝΤ, σημειώνει το Spiegel, προσθέτοντας ότι ο λόγος είναι προφανής :

Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν πλήρωνε ένα μέρος του χρέους της, η Γερμανία θα έπρεπε να διαγράψει δισεκατομμύρια από τα δάνεια στήριξης προς την Ελλάδα.

Θα ήταν η πρώτη φορά που η ελληνική κρίση θα στοίχιζε πραγματικά στον γερμανό φορολογούμενο, κάτι που η Α. Μέρκελ και ο Β. Σόιμπλε θέλουν να αποφύγουν εν όψει των γερμανικών εκλογών. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/741631/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: