9.10.12

ΔΝΤ: « Όχι» σε περικοπές δαπανών χωρίς ανάπτυξη στη Βρετανία

Nα μεταθέσει χρονικά τις περικοπές δαπανών που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος, αν αποδειχθεί ότι η ανάπτυξη είναι ασθενέστερη σε σχέση με τις προβλέψεις καλεί τη Βρετανία σε ανακοίνωσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα σχέδια της Βρετανίας για τη μείωση του ελλείμματος ήταν ήδη πίσω σε σχέση με τις προβλέψεις, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζορτζ Όσμπορν, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να τα καθυστερήσει παραπάνω εάν τα μέτρα για την τόνωση της ζήτησης αποτύχουν.
Η εκτίμηση του προϋπολογισμού από το ΔΝΤ έρχεται μόλις λίγες ώρες αφότου υποβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης της Βρετανίας, προβλέποντας ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,4% για αυτό το έτος, προτού καταφέρει να φτάσει το 1,1% το 2013.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, αυτές οι αναφορές θα αποβούν δυσάρεστες για τον Όσμπορν, ο οποίος στις 5 Δεκεμβρίου αναμένεται να παρουσιάσει τις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό. Πολλοί οικονομολόγοι ήδη πιστεύουν ότι ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας θα δυσκολευτεί να επιτύχει τους στόχους του για την εξάλειψη του διαρθρωτικού ελλείμματος του προϋπολογισμού μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με την αναφορά του ΔΝΤ, μια πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στην ισχνότερη ανάπτυξη θα ήταν η Τράπεζα της Αγγλίας να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της και η κυβέρνηση να επιτρέψει τις συνολικές πληρωμές των επιδομάτων ανεργίας, εάν αυτή συνέχιζε να αυξάνεται.
Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Βρετανίας είναι ότι θα φτάσει συνολικά το 8,2% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος και το 7,3% του ΑΕΠ για το 2013 -0,3 και 0,7 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο σε σχέση με αυτά που είχαν προβλεφθεί τον Απρίλιο.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2242723

No comments: