16.10.12

λίστα Λαγκάρντ = ... + Βατοπέδι + Proton

Tην ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθούν ενώπιον των δύο οικονομικών εισαγγελέων οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννης Διώτης και Γιάννης Καπελέρης, έπειτα από προθεσμία που έλαβαν για την παροχή εξηγήσεων αναφορικά με την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».
Οι δυο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ έχουν κληθεί ως ύποπτοι στο πλαίσιο της έρευνας για τη μη αξιοποίηση της λίστας που αφορά 1.991 καταθέτες στην τράπεζα HSBC στη Γενεύη.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης που ερευνούν την υπόθεση, εντόπισαν σε αυτήν στοιχεία που συνδέονται με δυο εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις. Πρόκειται συγκεκριμένα για τη δικογραφία αναφορικά με το Βατοπέδι και για τη δικογραφία σχετικά με τις δανειοδοτήσεις της Proton Bank.
Τα στοιχεία αυτά θα διαβιβαστούν στους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται τις επίμαχες υποθέσεις, προκειμένου να συνεκτιμηθούν και να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο των ερευνών τους.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2245006



«Υποπτοι» λογαριασμοί στη λίστα


Δύο από αυτούς που παρέδωσε η Λαγκάρντ συνδέονται
με τις υποθέσεις Βατοπεδίου, Proton Bank

Τουλάχιστον δύο λογαριασμοί που παραπέμπουν ευθέως σε δύο υποθέσεις οι οποίες διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη περιέχονται στη λίστα Λαγκάρντ και εντοπίστηκαν από τους οικονομικούς εισαγγελείς.
Συγκεκριμένα, μεταξύ των 2.000 ονομάτων Ελλήνων, αλλά και εταιρειών ελληνικών συμφερόντων, που περιέχονται στη λίστα με μεγαλοκαταθέτες σε υποκατάστημα της τράπεζας HSBC, στην Ελβετία, βρίσκονται δύο λογαριασμοί οι οποίοι παραπέμπουν σε εμπλεκομένους στην υπόθεση του Βατοπεδίου, αλλά και στην υπόθεση των δανείων της Proton Bank, στην οποία βασικός κατηγορούμενος είναι ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.
Επί του παρόντος, δεν έχει διευκρινιστεί εάν πρόκειται για λογαριασμούς που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες, ωστόσο τα στοιχεία ερευνώνται από το ΣΔΟΕ ενώ παραλληλα θα διαβιβαστούν στους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς που ερευνούν τις δύο υποθέσεις.
Οι δύο εγγραφές που παραπέμπουν στις δύο προαναφερθείσες εκκρεμείς δικογραφίες εντοπίστηκαν από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, οι οποίοι αναζητούν τους υπαιτίους για τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ από τις ελληνικές αρχές. Η προκαταρκτική έρευνα που διενεργούν αναζητώντας ποινικές ευθυνές οδεύει προς ολοκλήρωση, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να καταθέσουν ως «ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων» οι δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Γ. Καπελέρης και Γ. Διώτης. Αμφότεροι ζήτησαν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους, η οποία εν πολλοίς θα κινηθεί στα όσα κατέθεσαν ενώπιον της Βουλής. Ο κ. Καπελέρης, μάλιστα, έχει εξεταστεί από τους εισαγγελικούς λειτουργούς στην αρχή της έρευνας με την ιδιότητα του μάρτυρα. Ενώπιον των κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, ο κ. Καπελέρης είχε υποστηρίξει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (σ.σ. ο οποίος παρέλαβε το 2010 τη λίστα από την τότε Γαλλίδα ομόλογό του Κριστίν Λαγκαρντ) του ζήτησε ατύπως να ελέγξει δέκα ονόματα, όχι ως προς τα οικονομικά τους στοιχεία, αλλά ως προς το προφίλ τους. «Τα αποτελέσματα τα παρέδωσα πίσω στον υπουργό», είπε ο κ. Καπελέρης, σημειώνοντας ότι έκτοτε δεν ενεπλάκη ξανά με την υπόθεση. Καταθέτοντας στη Βουλή ο κ. Διώτης υποστήριξε ότι κατά την άποψή του η λίστα δεν ήταν ποινικά αξιοποιήσιμη, καθώς ήταν προϊόν υποκλοπής, άποψη με την οποία - όπως επεσήμανε- είχε συμφωνήσει και ο τότε υπουργός κ. Ευ. Βενιζέλος. «Εάν ο κ. Βενιζέλος μου ζητούσε να προχωρήσω στη διερεύνηση, θα το έκανα», δήλωσε ενώπιον της Βουλής ο κ. Διώτης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως κατά την κρίση του είναι «εντελώς αδιανόητο το ότι οποιοσδήποτε ήθελε μπορούσε να συγκαλύψει οτιδήποτε από αυτό το αρχείο». «Μπορεί να έγιναν ατυχείς χειρισμοί ή να υπήρξαν παραλείψεις. Αδράνησε το σύστημα όλο», είπε ο κ. Διώτης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_17/10/2012_498999
_________________________________________________

ήμουν πολύ απασχολημένος να σώζω τη πατρίδα

όχι μπρε, δεν έκανα 2 εκλογές με τη λίστα στο χέρι, έκανα κι άλλα

ούτε την είδα μόνος μου


No comments: