18.10.12

UBS: Σήμα αγοράς δίνει το Χ.Α.

Ποιος θα το φανταζόταν αυτό, αναρωτιούνται ο Michael Riesner και ο Marc Müller, κορυφαίοι τεχνικοί αναλυτές της UBS, ότι παρά τη συνεχιζόμενη ροή αρνητικών ειδήσεων για την Ελλάδα η ελληνική αγορά μετοχών θα είναι στη δεύτερη θέση των αποδόσεων στην Ευρώπη για φέτος (σ.σ.: πλέον πρώτη μετά τη χθεσινή συνεδρίαση)!

Ο Michael Riesner και ο Marc Mülle, στην τελευταία τεχνική τους ανάλυση για τις παγκόσμιες αγορές μετοχών, αφιερώνουν λίγα λόγια στην εγχώρια διαγραμματική εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Αξίζει να επισημανθεί ότι ίσως είναι η πρώτη φορά όπου οι δύο αναλυτές αναφέρονται στην ελληνική αγορά μετοχών την τελευταία 5ετία.

Η ελληνική αγορά πραγματοποίησε τοπικό χαμηλό σε σχέση με τον δείκτη STOXX Europe 600 τον Ιούνιο και από τότε παρακολουθούμε ένα μεγάλο ράλι τόσο σε σχετικούς όσο και σε απόλυτους όρους, εξηγούν ο Riesner και ο Müller.

Από πλευράς τακτικής, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο υπερτιμημένη, ενώ οι τιμές του Γενικού Δείκτη προσεγγίζουν σε απόσταση βολής μια μεγάλη ζώνη αντίστασης, η οποία ορίζεται από τα υψηλά επίπεδα του Φεβρουάριο και τις 850 μονάδες, αλλά και από την πτωτική γραμμή τάσης που ξεκινά από το υψηλό του 2009 και καταλήγει στις 900 μονάδες, εξηγούν οι δύο αναλυτές.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η αγορά χθες 17/10 έκλεισε στις 865 μονάδες, πάνω από το όριο των 850 μονάδων, πραγματοποιώντας νέο υψηλό έτους, πάνω από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου.

Οι τεχνικοί αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι αυτά τα επίπεδα τιμών θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για περιορισμένη υποχώρηση τιμών.
Δηλαδή, στο σενάριο που αναλύουν, κάπου σε αυτά τα επίπεδα τιμών η αγορά θα πρέπει να πάρει μια ανάσα, για να επανέλθει πιο δυναμική αργότερα, κι οι δύο αναλυτές εξηγούν:

"Ακόμη και αν το pullback (υποχώρηση) των τιμών του Γενικού Δείκτη είναι ισχυρότερο από το αναμενόμενο, αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ο δεξιός ώμος (right shoulder) σε ένα μεσοπρόθεσμο σχηματισμό αναστροφής τιμών στην αγορά".

Οι τεχνικοί αναλυτές της UBS δηλαδή αναγνωρίζουν στο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός αντίστροφου σχηματισμού κεφάλια - ώμοι (head and shoulders), που είθισται να αποτελεί θετικό οιωνό βάσει των εργαλείων της τεχνικής ανάλυσης.

Ταυτόχρονα, τοποθετούν χρονικά το τεστάρισμα της πτωτικής γραμμής τάσης στις 900 μονάδες μέσα στους επόμενους μήνες του έτους ή το αργότερο στο α΄ τρίμηνο του 2013, δίνοντας ως πρώτο στόχο τιμών για τον Γενικό Δείκτη τις 1.054 μονάδες, ήτοι 23% πάνω από τις 850 μονάδες!

























Σημείωση:
Ο αντίστροφος σχηματισμός head and shoulders είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς και αξιόπιστους σχηματισμούς που χρησιμοποιούνται στην τεχνική ανάλυση και μπορεί εύκολα κάποιος να συμπεράνει από το όνομά του ότι το μοντέλο μοιάζει με ένα ανάποδο κεφάλι και δύο ώμους.

Ο σχηματισμός σηματοδοτεί τεχνικά την αντιστροφή της ισχύουσας τάσης, δηλαδή ότι η τιμή θα κινηθεί σε κατεύθυνση αντίθετη από την προηγούμενη πορεία της. Η τεχνική ανάλυση, ωστόσο, είναι ένα μόνο από τα εργαλεία ανάλυσης της πορείας της αγοράς και δεν θα πρέπει να θεωρείται πανάκεια στην επιλογή των επενδυτικών αποφάσεων.


http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/732834/Article.aspx 

No comments: