18.12.08

Δέσμη μέτρων για τη στήριξη του τουρισμού ανακοίνωσε ο Κ.Καραμανλής

Στην ανακοίνωση δέσμης μέτρων για τη στήριξη του τουρισμού προχώρησε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Οι παράγοντες του ελληνικού τουρισμού έχουν προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους πως το 2009 θα ειναι μία πολύ δύσκολη χρονιά, καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν διολισθήσει σε ύφεση με άγνωστη διάρκεια.

Σημειώνεται πως μία πτώση της τάξεως του 10% στα τουριστικά μεγέθη, η οποία αναμένεται για το 2009, θα αποτιμηθεί σε απώλεια 4,5 δισ. ευρώ ή 2%-3% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή, όπου ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αρης Σπηλιωτόπουλος ενημέρωσε λεπτομερώς για τις προβλέψεις που υπάρχουν για την επόμενη τουριστική περίοδο.

Μετά την Κυβερνητική Επιτροπή, ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής μέτρα:

1) Αύξηση των διαφημιστικών δαπάνης προβολής του τουρισμού κατά 50%.

2) Μειώνεται το Ειδικό Τέλος Ακινήτων σε 0,33 τοις χιλίοις (από 0,1%) την περίοδο 2009-2010.

3) Ένταξη των τουριστικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας και στήριξης των τραπεζών, ύψους 28 δισ. ευρώ, και ενίσχυση από το Δ΄ΚΠΣ.

4) Μείωση του τέλους παρεπιδημούντων σε 0,50% από 2%. Για την κάλυψη των χαμένων εσόδων των ΟΤΑ, θα αυξηθεί κατά 20% το ποσό που θα δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τα τέλη κυκλοφορίας.

5) Αναστολή για ένα έτος της καταβολής της εισφοράς του Ν.128/75 (0,60%) σε όλα τα δάνεια.

Επίσης, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για την ταχύτερη επιστροφή του ΦΠΑ, την ένταξη των τουριστικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας και για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε «επίδομα εργασίας».

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η διεθνής κρίση επηρεάζει άμεσα την οικονομία, αλλά σημείωσε ότι μέχρι τώρα οι επιπτώσεις είναι μικρές, τονίζοντας, όμως, ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται έξω και πέρα από τον κόσμο.

Κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, είπε.

Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν και συμπληρωματικά μέτρα, εάν χρειαστεί, ενώ τόνισε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί «το κεκτημένο από το 2004 όπου η Ελλάδα ήταν και είναι ασφαλής και φιλόξενος προορισμός».

Σχολιάζοντας τα μέτρα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι το πρόβλημα του τουρισμού είναι πρόβλημα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

«Και 45 μέτρα να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, αυτό που βλέπουν οι ξένοι να συμβαίνει στην Ελλάδα, φοβούμαι ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά» κατέληξε.

Newsroom ΔΟΛ

No comments: