13.10.09

Ιαπωνία: Οδηγία προς τα υπουργεία για περικοπές δαπανών

Έκκληση προς τα υπουργεία της χώρας να περικόψουν τις δαπάνες τους για τη δημοσιονομική χρήση 2010/11, σε σχέση με την τρέχουσα χρήση, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών του κυβερνώντος κόμματος να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.
«Έδωσα τις οδηγίες μου και τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου συμφώνησαν», δήλωσε ο Χιροχίσα Φουτζίι σε δημοσιογράφους.
Ο Δημοκρατικοί, οι οποίοι κατάφεραν να αποκτήσουν την εξουσία υποσχόμενοι να ενισχύσουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών, θα πρέπει να καθορίσουν αυτή την εβδομάδα τα σχέδιά τους όσον αφορά στις κρατικές δαπάνες και να ανακατευθύνουν κεφάλαια από τον έκτακτο προϋπολογισμό που κατήρτισε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο υπουργός Εθνικής Στρατηγικής, Ναότο Καν, επανέλαβε σήμερα ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο κατάρτισης ενός δεύτερου προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, προκειμένου να στηρίξουν την ιαπωνική οικονομία, η οποία βγήκε πρόσφατα από την ύφεση.
Σημειώνεται ότι οι Δημοκρατικοί απέρριψαν την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να θέσει το ανώτατο όριο των δαπανών, για το έτος 2010/11, στο ρεκόρ των 52,7 τρισ. γιεν [JPY=X] (587,5 δισ. δολ.). Το ανώτατο όριο για το έτος 2009/10 είχε οριστεί στα 47,8 τρισ. γιεν.
Πηγή: Reuters

No comments: