25.11.09

Βιετνάμ: Υποτίμηση του νομίσματος, αύξηση επιτοκίου

Στην υποτίμηση του εθνικού νομίσματος ντονγκ και την αύξηση του επιτοκίου για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθωρισμού και του διευρυνόμενου εμπορικού ελλείμματος προχώρησε η κεντρική τράπεζα του Βιετνάμ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η State Bank of Vietnam μείωσε την ισοτιμία αναφοράς κατά 5,2% στα 17,961 έναντι του δολαρίου καθώς η διαφορά μεταξύ της αγοράς spot και της μαύρηας αγοράς έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας.
Η κεντρική τράπεζα μείωσε το περιθώριο διαπραγμάτευσης στο 3% από 5%, απόφαση που θα τεθεί σε ισχύ από αύριο Πέμπτη ενώ αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 8%
Σημειώνεται πως το ανεπίσημο επιτόκιο που προσφέρεται στα καταστήματα χρυσού στην Ho Chi Minh City είναι 9% χαμηλότερο από τη σημερινή τιμή spot.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο δείκτης του χρηματιστηρίου VN Index υποχώρησε σήμερα 4,5%, πτώση η οποία είναι μεγαλύτερη των τελευταίων τουλάχιστον εφτά μηνών για να κλείσει στις 503,41 μονάδες. Αυτή την ώρα το νόμισμα του Βιετνάμ υποχωρεί έναντι του δολαρίου 0,4775% στα 17,885 ντονγκ/δολάριο.
http://www.capital.gr/news.asp?id=860195

No comments: