29.6.11

Ούτε και το σχέδιο της Γαλλίας δεν πρόκειται να δουλέψει για την Ελλάδα

Το νέο σχέδιο της Γαλλίας για να διασωθεί η Ελλάδα και να εμποδιστεί η εξάπλωση της κρίσης, έχει ένα πολύ σημαντικό κοινό στοιχείο με όλες τις προηγούμενες προσπάθειες, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος του CNBC, κ. Jeff Cox : Δεν πρόκειται να δουλέψει...
Αυτή η γαλλική εκδοχή των Brady Bonds του 21ου αιώνα, που είχαν βοηθήσει στην διάσωση της Λατινική Αμερικής στα τέλη του ’80, επιτρέπει στην Ελλάδα να επιμηκύνει την διάρκεια των ομολόγων της στα 30 έτη, με ένα πιο διαχειρίσιμο πρόγραμμα αποπληρωμής, ωστόσο δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα στην ουσία, όπως τονίζει ο αρθρογράφος.

Η βασική ιδέα είναι ότι θα δοθεί την Ελλάδα χρόνος να αντιμερωπίσει και να λύσει τα προβλήματά της, και την ίδια στιγμή θα διασφαλίζει το ότι τα κρατικά ομόλογα που έχουν οι ξένες τράπεζες θα πληρωθούν.
Ιδού μερικά προβλήματα όμως που υπάρχουν σε αυτό το σχέδιο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Cox:
Τα Βrady Bonds δημιουργήθηκαν σε μία πολύ διαφορετική στιγμή για την παγκόσμια οικονομία, όταν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν πολύ λιγότερο περίπλοκο και αλληλοεξαρτώμενο από ότι είναι σήμερα.
Επίσης, τα κράτη που συμμετείχαν τότε – Αργεντινή, Βραζιλία, Μεξικό και αρκετές άλλες λατινικές χώρες, καθώς και η Πολωνία, η Νιγηρία και άλλες - είχαν οικονομίες με πολύ μικρότερα προβλήματα από ότι η Ελλάδα και η υπόλοιπη περιφέρεια σήμερα.
Οπως σημειώνει ο αρθρογράφος, η Ελλάδα έχει μία οικονομία που βουλιάζει, με υψηλή ανεργία, ελεύθερη πτώση πωλήσεων και αρκετά άλλα σημάδια που δεν δείχνουν ότι μπορεί να βγει από τα προβλήματά της μέσω της ανάπτυξης, όση «παράταση» κι αν πάρουν τα ομόλογά της.
Οπως σημειώνει και ο πρόεδρος της Lepercq Lynx Investment Advisory, κ. Peter J. Tanous, πολλοί πιστεύουν πως η Ελλάδα θα σωθεί από το τρέχον σχέδιο. Ομως δεν υπολογίζουν και μάλιστα υποτιμούν, την αντίδραση του κόσμου στα δρακόντεια μέτρα λιτότητας που θα μειώσουν μισθούς και συντάξεις και πολλοί θα χάσουν τη δουλειά τους. Οι διάφοροι αναλυτές και οι ειδικοί, δεν έχουν λάβει υπόψη τα χαρακτηριστικά και την κουλτούρα των Ελλήνων. Οι Ελληνες δεν είναι Γερμανοί. Οι Γερμανοί είναι πειθαρχιμένοι και ακολουθούν εντολές, ενώ οι Ελληνες είναι ελεύθερα πνεύματα και ξεχύνονται στους δρόμους...
Επίσης, το να πεισθούν οι ιδιώτες επενδυτές, είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Οπως τονίζει και ο οικονομολόγος της Capital Economics κ. Ben May, ακόμη και εάν ένα μεγάλο μέρος των ιδιωτών συμφωνήσουν με το γαλλικό σχέδιο, δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να χρειάζεται να προχωρήσει σε ακόμη πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική για να καλύψει το τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Αυτό, σε συδνυασμό με την πολύ άσχημη θέση της ελληνικής οικονομίας σε ότι αφορά την ανταγωνιστικότητα, δείχνουν προς μία πάρα πολύ μακρά περίοδο πολύ αδύναμης ανάτπυξης, στην καλύτερη περίτπωση. Και το χρέος θα παραμείνει αστρονομικά υψηλό.
Τέλος, υπάρχει και το πολύ σημαντικό θέμα των οίκων αξιολόγησης. Η Fitch έχει ήδη πει πως οποιοδήποτε εθελοντικό rollover συνιστά default και ανάλογο θα είναι το rating στα ομόλογα. Οπως είπε χθες ο κ. David Riley, διευθύνων σύμβουλος του οίκου, εάν η Fitch δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, δεν μπορεί να έχει μια οριστική άποψη για το εάν μια μετακύλιση ή άλλη επιχείρηση σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα, θα συνιστά πιστωτικό γεγονός από άποψη αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.
Oπως καταλήγει το άρθρο, ο κ. Riley συνοψίζει το γιατί δεν θα δουλέψει το γαλλικό σχέδιο, στην εξής του φράση: «Σίγουρα το πιο σημαντικό και ωφέλιμο αποτέλεσμα για την Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι η διασφάλιση μιας αξιόπιστης λύσης στην τρέχουσα κρίση. Λόγω του ενδιαφέροντος της αγοράς για τις συνέπειες σε ότι αφορά την πιστοληπτική αξιολόγηση, θα ήθελα να καταστήσω σαφές το ότι η Fitch καθοδηγείται από το πνεύμα όσο και το γράμμα των κριτηρίων της - αν μοιάζει με default, θα το αξιολογήσουμε ως default»...

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1523432&nt=103

No comments: