28.7.11

C,Suisse:Στο 50% η πιθανότητα υποβάθμισης των ΗΠΑ

Εάν δεν αυξηθεί το όριο δανεισμού των ΗΠΑ «τότε κάθε μήνα το ΑΕΠ της χώρας εύκολα θα μπορούσε να μειώνεται κατά 0,5%-1%» αναφέρει η Credit Suisse σε έκθεσή της, τονίζοντας μάλιστα ότι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της αμερικανικής οικονομίας, αν και δεν είναι πιθανό, θα ήταν καταστροφικό τόσο για την αναπτυξιακή πορεία των ΗΠΑ όσο και για την χρηματιστηριακή αγορά.

Όπως εκτιμά ο Andrew Garthwaite και το τμήμα διεθνούς στρατηγικής της επενδυτικής τράπεζας, ενδεχόμενη χρεοκοπία της αμερικανικής οικονομίας θα «στοίχιζε» συνολικά, 5% του ΑΕΠ και θα οδηγούσε και την χρηματιστηριακή αγορά σε ελεύθερη πτώση 30%. «Είναι όμως, εξαιρετικά απίθανο να κηρύξουν οι ΗΠΑ στάση πληρωμών» αναφέρουν οι αναλυτές της Credit Suisse, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι παρόλα αυτά, ο κίνδυνος υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη ανέρχεται πλέον στο 50%. Η υποβάθμιση «ενδέχεται να συμβεί ακόμη κι αν αποφασιστεί αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ» αναφέρει ο Andrew Garthwaite στην σχετική έκθεση της ελβετικής τράπεζας σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι ο αντίκτυπος δεν θα είναι σημαντικός.

«Η βασική μας πηγή ανησυχίας είναι πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, στις ΗΠΑ απαιτείται δημοσιονομική προσαρμογή της τάξεως του 2,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο» αναφέρει ο Garthwaite ο οποίος εκτιμά πως είναι μάλλον απίθανο να προχωρήσουν οι ΗΠΑ σε προσαρμογή τέτοιου μεγέθους.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/650609/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: