28.2.12

Σύνοδος της G20 με κεντρικό θέμα την κρίση χρέους - Πιέσεις στη Γερμανία για τον ESM

Η Ευρώπη, η επισφαλής οικονομική κατάστασή της και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των Κεντρικών Τραπεζιτών της G20, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν στο Μεξικό.
Οι εκπρόσωποι των είκοσι πλούσιων και αναδυόμενων χωρών θα συναντηθούν στην πρωτεύουσα του Μεξικού για να συζητήσουν την οικονομική κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από την ένταση στις αγορές και την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Η σύνοδος θα αρχίσει στις 16:00 τοπική ώρα (μεσάνυχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, ώρα Ελλάδας).

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2142534

Πιέσεις στη Γερμανία για την αύξηση των πόρων του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης (ESM) ασκούν οι G20, συνδέοντας την ενίσχυση αυτή με την απόφαση μη ευρωπαϊκών χωρών να αυξήσουν τους πόρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Aυτό προκύπτει από το προσχέδιο της ανακοίνωσης των υπουργών Οικονομικών και των Κεντρικών Τραπεζιτών των 20 ισχυρότερων και αναδυόμενων χωρών, λίγες μέρες πριν τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πέμπτη και Παρασκευή) στην οποία θα συζητηθεί το μέγεθος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή τον προσεχή Ιούλιο. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ληφθεί απόφαση τώρα, αλλά τον Μάρτιο. Πάντως, διεφάνη μια χαλάρωση της στάσης του Βερολίνου, που μέχρι πρότινος ήταν κατηγορηματικά κατά της αύξησης των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου πέραν των 500 δισ. ευρώ.
Η μόνιμη επωδός των υπουργών Οικονομικών τους τελευταίους μήνες αφορούσε το «τείχος ασφαλείας» με το οποίο θα εξοπλιστεί η ευρωζώνη και το οποίο θα αποτρέψει τη διάδοση της κρίσης χρέους, σε μια περίοδο που ακόμη και μεγάλες οικονομίες, όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας, βυθίζονται στην ύφεση. Αυτό εξήγησε το Σάββατο, εξ ονόματος της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), ο Βραζιλιάνος υπουργός Γκουίντο Μαντέγκα: «Οι αναδυόμενες χώρες δεν θα βοηθήσουν» την Ευρώπη παρά μόνο «αν ενισχύσουν το "τείχος ασφαλείας" και κάνουν περισσότερα απ' όσα γίνονται σήμερα με τα ταμεία σταθερότητας».
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε (τη χορήγηση πρόσθετων πόρων) για το ΔΝΤ αλλά μόνο από τη στιγμή που θα δούμε το χρώμα του χρήματος της ευρωζώνης. Και δεν το έχουμε δει» είπε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό κανάλι SkyTV.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2142643

No comments: