28.5.12

Fitch: Σε μεταβατική φάση ο τραπεζικός κλάδος της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπη


Η κρίση της Ευρωζώνης έχει οδηγήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να επανεξετάσουν το πλαίσιο της στρατηγικής τους προς τις θυγατρικές που διατηρούν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη σημειώνει η Fitch Ratings σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση της η Fitch σημειώνει ότι αυτή η επανατοποθέτηση των τραπεζών αφορά περισσότερα μια στρατηγική μείωσης του κόστους και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας παρά την αναστροφή της δέσμευσης των ξένων μητρικών τραπεζών στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Η Fitch αναγνωρίζει ότι ο κίνδυνος οι μητρικές τράπεζες να επιλέξουν τις περικοπές στο εξωτερικό αντί της συρρίκνωσης των εγχώριων δραστηριοτήτων τους βρίσκεται σε άνοδο. Σημειώνει ωστόσο ότι η ανάπτυξη στον όγκο των καταθέσεων το 2011 στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη δείχνει ότι ένα μέρος από την μείωση της διασυνοριακής χρηματοδότησης αντισταθμίζεται από εγχώριες πηγές χρηματοδότησης.

Επιπλέον, η Fitch σημειώνει ότι ενώ οι μητρικές τράπεζες σε ορισμένες από τις πιο προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης έχουν πουλήσει περιουσιακά τους στοιχεία από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, άλλες τράπεζες από τον πυρήνα της ζώνης του ευρώ έχουν διοχετεύσει νέα κεφάλαια προς τις θυγατρικές τους στην περιοχή. .

"Η κρίση οδήγησε το τραπεζικό μοντέλο στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης  σε μια μεταβατική φάση, με τις τοπικές θυγατρικές να αναγκάζονται να χρηματοδοτούν τον νέο δανεισμό μέσω των καταθέσεων αντί να βασίζονται στη χρηματοδότηση των ξένων μητρικών", σχολιάζει ο Michele Napolitano, Associate Director της Fitch.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1512602

No comments: