6.7.12

Σόιμπλε: “Εξωφρενική” η επιστολή των 160 οικονομολόγων κατά της Μέρκελ


Μέχρι και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρενέβη στην κόντρα που έχει αναπυροδοτοθεί μεταξύ των οικονομολόγων της χώρας σε σχέση με τη στάση της κυβέρνησης Μέρκελ απέναντι στη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης, μετά την τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Με δηλώσεις του σε ραδιοφωνική εκπομπή του βερολινέζικου RBB Inforadio σήμερα το πρωί, o κ. Σόιμπλε επισήμανε σε σχέση με την επικριτική προς τη κ. Ανγκέλα Μέρκελ επιστολή 160 γερμανόφωνων οικονομολόγων (πχ ο Χανς-Βέρνερ Ζιν, επικεφαλής του CES Ifo του Μονάχου, ο Κλάους Τσίμερμαν, επικεφαλής του ΙΖΑ της Bόννης) που δημοσιεύτηκε χθες στην Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε ότι “οι οικονομολόγοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στο πώς χειρίζονται την έννοια του τραπεζικού χρέους” και ότι είναι “εξωφρενική” η σύγχυση που προκαλείται στην κοινή γνώμη.

Παραπέρα ο κ. Σόιμπλε δήλωσε σε σχέση με τις αποφάσεις της τελευταίας συνόδου της ΕΕ πως “δεν αποτελούν στον πυρήνα τους μια μορφή κοινοτικοποίησης αλλά μιας κοινής εποπτείας στην Ευρώπη” και πως “αν διασπαστεί η νομισματική ένωση, τότε είναι πολύ πιθανόν να καταστραφεί οικονομικά η Γερμανία, η Ευρώπη και η παγκόσμια οικονομία. Είναι καθήκον μας να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο”.

Τη στήριξη τους προς τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 28ης-29ης Ιούνη δήλωσαν με δική τους επιστολή που δημοσιεύτηκε σήμερα στη Handelsblatt οχτώ κορυφαίοι οικονομολόγοι της Γερμανίας και συγκεκριμένα οι κκ Πέτερ Μπόφινγκερ (μέλος του πενταμελούς Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων /ΣΟΕ της Γρμανίδας Καγκελαρίου), ο Γκούσταβ Χορν (γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Ανάπτυξης του ιδρύματος Χανς Μπέκλερ), η Ντάλια Μάριν (καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου “Λούντβιχ-Μαξιμίλιεν), ο Μπερτ Ρούρουπ (πρώην πρόεδρος του γερμανικού ΣΟΕ) Φρίντριχ Σνάιντερ (στέλεχος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομίας, ειδήμων σε θέματα παραοικονομίας) και ο Τόμας Στράουμπχαρ (επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία του Αμβούργου).

http://www.capital.gr/news.asp?id=1550920

No comments: