22.7.12

Επιμήκυνση σημαίνει νέο πακέτο 30 - 40 δισ.

Αρνητικές πολλές χώρες της Ευρωζώνης ως προς την έγκριση και άλλης βοήθειας

Διπλάσιο από όσο αρχικά εκτιμάτο, δηλαδή μεταξύ 30 και 40 δισ. ευρώ, θα είναι το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, εάν η Ευρωζώνη εγκρίνει την επέκταση του προγράμματος κατά δύο χρόνια. Το μεγάλο μέγεθος του νέου πακέτου βοήθειας δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις επί του θέματος, δεδομένης της εξαιρετικά αρνητικής στάσης πολλών χωρών της Ευρωζώνης, όχι μόνο έναντι της Ελλάδας, αλλά γενικότερα της οικονομικής βοήθειας προς τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Στην πραγματικότητα, η επιμήκυνση που από κάποιους στην Αθήνα παρουσιάζεται ως περίπου δεδομένη, είναι ένας δύσκολος στόχος. Το κλίμα για την Ελλάδα είναι αρνητικό. Το καταδεικνύει η απόφαση της ΕΚΤ να μη δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες. Στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Παρασκευή, όπου ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας το έθιξε, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ κ. Γ. Ασμουσεν έκοψε τη συζήτηση, τονίζοντας ότι το θέμα της επιμήκυνσης απαιτεί μεγαλύτερη βοήθεια και πρέπει να εξεταστεί σε βάθος.
Επισήμως, το θέμα της επέκτασης δεν έχει συζητηθεί, αφού οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης διεμήνυσαν στην Αθήνα ότι εάν ετίθετο τώρα, η απάντηση πολλών χωρών θα ήταν αρνητική. Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισαν ότι η έναρξη των συζητήσεων επί του θέματος δεν σημαίνει θετική απόφαση. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε άλλωστε ξεκαθάρισε χθες ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το έργο του κ. Σαμαρά είναι «ηράκλειο».
Ο κ. Στουρνάρας προτίθεται να θέσει το θέμα της επιμήκυνσης στο άτυπο Eurogroup τον Σεπτέμβριο, όπου δεν λαμβάνονται αποφάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει μια θετική έκθεση από την τρόικα. Εάν το κλίμα είναι ευνοϊκό, τότε θα το θέσει και επισήμως στη συνέχεια. Στελέχη της τρόικας, του υπουργείου Οικονομικών και η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EuroWorking Group) έχουν κάνει κάποιους πρώτους υπολογισμούς. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προκύπτει ότι το νέο πακέτο -αν υπάρξει- θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τα 16 - 20 δισ. που εκτιμάτο, για δύο λόγους: πρώτον, γιατί το χρηματοδοτικό κενό του Δημοσίου θα είναι μεγαλύτερο, λόγω χειρότερων δημοσιονομικών επιδόσεων και εισροών από αποκρατικοποιήσεις και, δεύτερον, γιατί φαίνεται πλέον να είναι ανεπαρκές το ποσό των 50 δισ. ευρώ που έχει διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Από τον περασμένο Μάρτιο, οι εκτιμήσεις με βάση τις οποίες υπολογίστηκαν τα αναγκαία κεφάλαια για τις τράπεζες, τα δεδομένα άλλαξαν. Το «κούρεμα» των ομολόγων ήταν τελικά μεγαλύτερο και κυρίως η αξία των νέων ελληνικών ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους είναι πολύ χαμηλή, μόλις 13 - 14 μονάδες στις 100. Μόνο εξαιτίας της χαμηλής αποτίμησης των ομολόγων, στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών αυξάνονται κατά 4 - 4,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η χειρότερη των προβλέψεων ύφεση υποχρεώνει σε επανεκτίμηση των επισφαλειών. Τέλος, είναι μάλλον απίθανο να βρεθούν αρκετά ιδιωτικά κεφάλαια για να καλύψουν τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες. Το ΤΧΣ επανεκτιμά αυτή την περίοδο τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, το «άνοιγμα» των τραπεζών και η επέκταση του προγράμματος θα απαιτήσουν πρόσθετη χρηματοδότηση που εκτιμάται μεταξύ 30 και 40 δισ. ευρώ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100014_22/07/2012_489922
 

No comments: